Искаме да ви информираме, че в съответствие със съдебната заповед,

...
Искаме да ви информираме, че в съответствие със съдебната заповед,
Коментари Харесай

Арестуваха двама полски депутати, часове след появата им с президента Дуда

" Искаме да ви осведомяваме, че в сходство със правосъдната заповед, лицата, наранени от разпореждането, са арестувани ", се споделя в обява на полската полиция в " Екс ".

По-рано през днешния ден президентът на Полша Анджей Дуда се появи дружно с двамата депутати. Снимките, оповестени в обществената мрежа " Екс " от канцеларията на президента, са нов изблик на борба, очертаваща се като следващия от голям брой спорове в взаимното ръководство на държавното управление и президента, които са от разнообразни политически лагери, означи Ройтерс.

Президентът, който произлиза от редиците на ПиС, приюти в президентския замък някогашния вътрешен министър Мариуш Камински и неговия някогашен заместител в министерството Мачей Воншик. Полицията бе подготвена да ги арестува и води в пандиза, само че ги откри в президентския замък, а не вкъщи.

Премиерът Доналд Туск обвини Анджей Дуда, че попречва двама законно наказани членове на дясноцентристката партия " Право и правдивост " (ПиС) да влязат в пандиза, съобщи ДПА.

Двамата политици бяха наказани на по две години затвор за корист със служебно състояние през декември и трябваше да стартират да излежават присъдите си. Дуда е помилвал двамата след първичния правосъден развой през 2015 година Върховният съд обаче разгласи помилването за нелегално.

Адвокати сложиха под въпрос дали Дуда има пълномощия да опрости нарушаванията, преди съдът да излезе с дефинитивно решение.

Медии оповестиха, че полицията търси през днешния ден някогашните им началници, с цел да ги вкара в пандиза.

Дуда споделил на двама нови съветници по време на церемонията по назначението им, че най-хубавото доказателство за техния национализъм е фактът, че през последните години са си сътрудничили с министрите Мариуш Камински и Мачей Воншик.

 

" Г-н президент, моят сърдечен апел за положителното на полската страна: би трябвало да сложите завършек на този театър. Той ще ни докара до доста рискова обстановка ", съобщи в същото време Доналд Туск. 

Премиерът предизвести, че президентът Дуда и водачът на ПиС Ярослав Качински ще бъдат подведени под отговорност за саботиране на конституцията и нарушение на закона.

Туск и Дуда са в спор, откогато обединението на настоящия министър председател смъкна от власт дългогодишната ръководеща партия на изборите.

 

Мнозина юристи, както и представителят на полския Сейм (долната камара на парламента) Шимон Холовня, считат, че обвиняването, повдигнато през декември, значи, че Камински и Воншик са изгубили парламентарните си мандати. И двамата обаче отхвърлиха това и възнамеряват да участват на идващото парламентарно съвещание.

Дуда се срещна през вчерашния ден с Холовня, с цел да опита да го убеди, че оповестеното от президента опрощение е законно и съдът няма право да повдига второ обвиняване по същия случай, само че двете страни не стигнаха до съглашение.

" Заседанието, планувано за тази седмица, ще бъде отсрочено за идната /.../ има една причина за това решение - мое обвързване е да подсигурявам достолепието на полския Сейм, както и спокойствието в обществото ", сподели ръководителят Шимон Холовня.

Парламентът трябваше да гласоподава бюджета за 2024 година на съвещанието тази седмица. Решението би трябвало да се изпрати до президента до края на януари, с цел да бъде подписано, само че в случай че това не се случи, президентът може да разпусне Народното събрание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР