Искаме да ангажираме вниманието на ЕК не само към България,

...
Искаме да ангажираме вниманието на ЕК не само към България,
Коментари Харесай

Демерджиев: Опитите за нелегално влизане в страната са се увеличили с 40%

Искаме да ангажираме вниманието на Европейска комисия освен към България, а към всички външни граници на Европейски Съюз. Натиска се усилва. За първите два месеца на годината броя на опитите за незаконно влизане в страната са нарастнали с 40% по отношение на 2022 година Това съобщи министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на посещаване на " Капитан Андреево ".

Имаме уверението на Европейска комисия, че България ще бъде подкрепена. Одобрени са 141 млн. евро. Ако комисията не може да ни обезпечи оптимално бързо механически средства, тогава ще преминем към финансиране на поръчки, които ще вървят по линия на националната сигурност. Говорим за камери, термосензори, дронове, коли е един транспортен съд. Тези неща са най-приоритетни, посочи той.

По думите му няма европейска граница, която да не бъде пробита. Това което вършим е да не разрешаваме на тези хода да минават като на церемониал през България. Това е една от аргументите да не ни одобряват в Шенген. Всеки хванат ще бъде изправян пред правораздаването, добави министърът.

Демерджиев уточни, че от няколко дни се спекулира със закриването на полицейския сектор в Лесово. Директорът на ОДМВР-Ямбол е отдръпнал предлагането си. Дал съм ясни инструкции, че няма да се закриват структури на Министерство на вътрешните работи. Имаме свободен щат, който ще бъде ориентиран да укрепи дирекциите с униформени служители на реда, добави той.

Имаме към 700-800 чиновници в запас. Те ще бъдат разпределени по регионалните дирекции, с цел да подобрят обстановките там. За няколко месеца успяхме да възстановим 450 чиновници на гранична полиция. 63 от тях към този момент са подготвени. Тези хора ще оказват помощ за покриване на терена, който не е механически гарантиран. По тематиката са водени диалози и с Европейска комисия. Комисията е подготвена да заплати разноските за 1200 души, сподели още той.

Демерджиев даде отлична оценка за работата на новия шеф на Гранична полиция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР