Искам да Ви уверя, че няма да спестим усилия Черна

...
Искам да Ви уверя, че няма да спестим усилия Черна
Коментари Харесай

Захариева: Няма да пестим усилия Черна гора да стане член на ЕС възможно най-скоро

" Искам да Ви уверя, че няма да спестим старания Черна гора да стане пълновръстен член на Европейския съюз допустимо най-скоро, откакто е подготвена с всички нужни промени. Ние твърдо имаме вяра, че европейският план - тъй като това е план за мир, разцвет и непоклатимост, няма да бъде приключен, в случай че всички страни от Западните Балкани не се причислят към Съюза. "

С тези думи заместител министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи се обърна към външния министър на Черна гора Сърджан Дарманович.

Двамата разговаряха в Подгорица в границите на двудневното посещаване на българския първи посланик в страната.

Визитата в Черна гора е част от Балканската обиколка на вицепремиера Захариева преди старта на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, чийто главен външнополитически приоритет са Западните Балкани.

" Впечатлена съм от това какъв брой бързо Черна гора напредва в процеса за присъединение към Европейски Съюз. Искам да поздравя държавното управление Ви за желанията да завърши договарянията по всички глави до 2019 година и да ви уверя, че можете да разчитате на всяка поддръжка, за която имате потребност от нас ", сподели Захариева. Тя предложи на своя сътрудник Дарманович специалисти от черногорската държавна администрация да се образоват в София, а български експерти да подкрепят на място затварянето на преговорните глави.

Двамата министри се договориха още да задълбочат връзките сред двете страни в областта на стопанската система, туризма и защитата.

" От името на държавното управление и всички жители на Черна гора желая да изкажа признателност на Република България за оказаната помощ в гасенето на пожарите, които през лятото обгърнаха страната - сподели министър Сърджан Дарманович. - Хеликоптерът, който ни изпратихте, бе първият тест на механизмите за подпомагане при рецесии в НАТО, откогато ни одобриха в Алианса, и той проработи съвършено. Няма в никакъв случай да забравим поддръжката за участие в НАТО. "

" Винаги, когато имате потребност от помощ, може да разчитате на нас. Най-малкото, което можем да създадем, е да изпратим хеликоптер. Разчитайте на нас освен за съответна помощ, само че и за другарски съвет, изключително във връзка с европейската ви вероятност ", отговори Екатерина Захариева. Тя изброи срещите на високо ниво по отношение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, на които ще бъдат поканени и представители на държавните управления от Балканите - неофициалния съвет на министрите на правораздаването и вътрешните работи през октомври т.г., срещата на външните министри през февруари и на държавните и държавни ръководители през май следващата година.

" Длъжници сме на нашите жители и бизнеса и би трябвало да улесняваме връзките сред тях ", сподели министър Захариева и изброи областите, в които би могло да има ползотворно съдействие сред Подгорица и София - взаимни туристически начинания, привличащи задгранични гости, планове за възобновима сила, взаимна работа по диверсификацията на енергоизточниците в района.

" Оценяваме високо, че президентът Радев ни посети и чакаме при първа опция министър-председателят Бойко Борисов да ни гостува ", сподели министър Дарманович.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР