Искам да решим този въпрос с язовирите днес, парите са

...
Искам да решим този въпрос с язовирите днес, парите са
Коментари Харесай

Борисов нареди: Още днес да решим въпроса с язовирите, парите са най-малкият проблем

" Искам да решим този въпрос с язовирите през днешния ден, парите са най-малкият проблем. Въпросът е по какъв начин да го създадем неотложно -  не може през 2-3 години да си приказваме едно и също. " Това заяви премиерът Бойко Борисов на изключителното държавно съвещание за разискване на ограничения за гарантиране на сигурността на популацията поради преливането на язовири в страната, съобщи организация „ Фокус “.

 „ Вече най-малко имаме конструкция, която следи кое е предаварийно и спешно положение. Хората какво си мислят като видят, че язовир е в предаварийна обстановка? Веднага стартират да се плашат, тъй като няколко пъти ставаха наводнения “, разяснява министър председателят. „ Задават въпроса - какво вършим? Ние вършим доста, само че резултатът ни е доста дребен “, посочи Бойко Борисов. „ Колегите споделят, че даже не е дефинирано тъкмо какво е язовир. Има доста микро язовирчета, които с дъждовете се пълнят и по-късно основават проблеми “, добави той и разгласи: " С разпореждане през днешния ден ще дадем 3 млн. лв. на Хайредин да отидат да вършат язовирите. "

Отлагането на решаването на проблемите с амортизацията на водоемите съгласно премиера се дължи значително на тромавите процедури с публичните поръчки. Ако се разпореди потягането на язовирите по реда за публичните поръчки " ще минат години, ще се апелират. Дотогава страховете на хората стоят. Правим това години наред “, уточни той. „ Това, което ме вбесява най-вече е, че чувам единствено по какъв начин нещо не може да стане. За нещо трябвало особено разпореждане, което не можело да се направи, тъй като било в прорез с публичните поръчки “, разяснява още Борисов. „ Провел съм срещи с хидроинженерите от Враца, които се занимават с това. Едната страна на язовира я взривявали бракониери, след това е възстановявана. Другата спешно правена, преливникът не работел “, разясни министър председателят. „ Какво толкоз комплицирано има на тези уреди, това са кранове, които се поддържат в редовност? “, попита той.

 „ Вече най-малко имаме конструкция, която следи кое е предаварийно и спешно положение. Хората какво си мислят като видят, че язовир е в предаварийна обстановка? Веднага стартират да се плашат, тъй като няколко пъти ставаха наводнения “, разяснява министър председателят. „ Задават въпроса - какво вършим? Ние вършим доста, само че резултатът ни е доста дребен “, посочи Бойко Борисов. „ Колегите споделят, че даже не е дефинирано тъкмо какво е язовир. Има доста микро язовирчета, които с дъждовете се пълнят и по-късно основават проблеми “, разясни той.

Рисковата обстановка на язовир „ Рогозен 1 “ е преодоляна, заяви по-късно на брифинг в Министерски съвет след края на изключителното правитествено съвещание шефът на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ основен комисар Николай Николов.

 Усилията, вложени в изпомпването на водата и прехвърлянето й в различен язовир, както и " наливането на скална маса " са дали резултат и  нивото на " Рогозен 1 " е паднало с 28 см.  „ Нивата на всички реки в страната задържат прииждане, към момента под код червен. Внимателни сме, следим нещата, с цел да предотвратим човешки жертви. Всички сериозни точки се следят, с цел да можем навреме да предупредим застрашените хора “, посочи Николай Николов. „ Изключение прави река Скът при Мизия. От сутринта равнището е вдигнато с 6 см. До обяд чакаме да доближи своя най-много, който ще бъде с 40 см по-ниско от рисковата кота на преливане. Не считаме, че има проблеми за популацията “, сподели още той.

„ Предвид усложняването на метеорологичната конюнктура се чака реките на запад от Огоста да бъдат с нараснал дебит, и всички реки в долните си течения- Места, Струма, Искър, Арда, Тунджа, Марица, Камчия да бъдат с нараснали равнища, изясни още гл. комисар Николов. „ В село Крушовица има към 50 двора, които са наводнени, само че не от прииждащи води, а от подпочвени. Няма застрашени хора ", добави той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР