Искам да бъда много правилно разбран. Върху Българската конституция не

...
Искам да бъда много правилно разбран. Върху Българската конституция не
Коментари Харесай

Румен Радев: Върху Конституцията не бива да се посяга произволно

„ Искам да бъда доста вярно свестен. Върху Българската конституция не може да се протяга ръка и не трябва да се протяга ръка случайно. Това е една демократична Конституция, една от първите в посткомунистическия интервал в цяла Източна Европа. Тази Конституция вкара демократичните правила, вкара разделянето на управляващите, вкара правата на жителите, вкара устройството и действието на една демократична страна наред с рестриктивните мерки на обсега на нейната активност “. Това акцентира президентът Румен Радев на срещата с Правния съвет към президента и с представители на академичната общественост за нуждата от промени в Конституцията

Поводът за срещата беше решението на президента Радев да се инициира публичен спор за конституционния модел на българската прокуратура в правосъдната власт.

„ По-добре от мен знаете, от петте ремонти в Конституцията четири са в Глава „ Съдебна власт “. За да се събираме отново през днешния ден, хубаво е да има един разбор, до каква степен дейно с тези ремонти през днешния ден действа правосъдната власт. Искам да разтеглим този спор, да включим тук и правата на жителите – по какъв начин можем да ги засилим, по какъв начин можем да засилим тяхното присъединяване, контрола върху ръководството, върху публичните процеси “, сподели още Румен Радев.

„ За мен това е фундаментален въпрос. От него зависи дали България ще се развива като съвременна демократична европейска страна, дали ще подсигуряваме същинско господство на закона, същинско разделяне на управляващите и същински права на българските жители за тяхното почтено бъдеще “, сподели още президентът Радев. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР