Иска ли Пекин да възстанови отношенията си с Вашингтон?Американският държавен

...
Иска ли Пекин да възстанови отношенията си с Вашингтон?Американският държавен
Коментари Харесай

Отношенията САЩ-Китай: Стъпка напред, две назад

Иска ли Пекин да възвърне връзките си с Вашингтон?

Американският държавен секретар Антъни Блинкън провокира звук в системата при започване на тази седмица, като съобщи пред кореспонденти, че Съединени американски щати " не поддържа независимостта на Тайван ". Това стана след среща в Пекин с публични лица, в това число китайския президент Си Цзинпин.
-->
Изявлението на Блинкън освен изненада света, само че и раздразни представителите на републиканската партия в Конгреса на Съединени американски щати, които видяха в изказването знак за беззащитност на администрацията на президента Джо Байдън да се оправи с възходящата опасност от Китай.
Най-спорният въпрос
Въпросът с Тайван е измежду най-спорните в връзките сред Съединени американски щати и Китай, изключително поради обстоятелството, че Си Цзинпин сложи като собствен приоритет номер едно да възвърне единството на Китай и Тайван. И го направи макар че островът, който е на по-малко от 200 км от югоизточното крайбрежие на китайската страна, в действителност в никакъв случай не е бил част от нея.

Въпреки че съперниците на настоящия жител на Белия дом се нервират и недоволстват от изненадващия ход на Антъни Блинкън, истината е, че Тайван не е формален съдружник на Съединените щати - макар че администрацията на Байдън неведнъж е казвала, че Съединени американски щати ще се застъпи в отбрана на самоуправляващия се либерален остров, в случай че Китай го нападне. Вместо това Съединени американски щати се придържа към така наречен " политика на един Китай ", която не заема публична позиция по отношение на статута на Тайван.
Каква е политиката на един Китай?
Влязлата в действие в края на 70-те години на предишния век политика на Вашингтон за един Китай, която е от решаващо значение за поддържането на мира в Източна Азия, постулира, че Съединени американски щати признават - само че не безусловно са съгласни с (!) - мнението на Пекин, че Тайван е негова суверенна територия. Вместо това, политиката твърди, че Съединени американски щати считат статута на Тайван за безреден и поредните президентски администрации са твърдели постоянно, че Съединени американски щати не поддържа смяна на " статуквото " на връзките сред Китай и Тайван.

Въпреки това Съединени американски щати също по този начин разрешават на своите военни да се застъпят в отбрана на Тайван, в случай че Пекин се опита да превземе острова със мощ, нещо, което, както администрацията на Тръмп, по този начин и тази на Байдън, заявиха неведнъж, откогато напрежението сред Съединени американски щати и Китай стартира да пораства от 2016 година насам.
Каква е позицията на Китай?
За разлика от политиката на Съединени американски щати за един Китай, Пекин се придържа към своя " принцип за един Китай ". Въпреки че имената звучат сходно, има една значима разлика - правилото за един Китай гласи, че има единствено една нация в Китай и Тайван е част от нея.

Въпреки че може да наподобява малко неразбираемо, китайският принцип заема твърда позиция по отношение на статута на острова, за разлика от политиката на Съединени американски щати.

Пекин има вяра в " една страна, две системи ", което значи, че Тайван и други самоуправляващи се области, приети от Китай, може да имат обособена система на ръководство, само че те въпреки всичко са част от него.

Китай постоянно твърди, че Съединени американски щати са нарушили правилото за един Китай - като в същото време пропуща да спомене значимите разлики сред американската политика и китайския принцип.
Нова ли е позицията на Блинкън за Тайван?
Съединени американски щати в никакъв случай не са подкрепяли публично независимостта на Тайван, тъй че мненията на Блинкън не са изненада за тези, които наблюдават от близко връзките сред Вашингтон и Пекин.

Докато Пекин твърди, че Съединените щати поддържат независимостта на острова с всеки почитан чиновник, който посещава Тайпе, Вашингтон счита, че актуалната неизясненост в връзките сред Тайван и Китай би трябвало да се резервира. Политиката за един Китай обаче продължава да се развива с конкуренцията сред Съединени американски щати и Китай.

Ще пазят ли Съединени американски щати до дъно Тайван?

Въпреки че Съединените щати - посредством политиката си за един Китай - имат вяра в запазването на статуквото, федералният Закон за връзките с Тайван от 1979 година гласи, че Съединени американски щати ще се притекат на помощ на Тайпе, в случай че Китай употребява военна мощ, с цел да принуди острова да се подчини.

" Оставаме срещу всевъзможни едностранни промени в статуквото от която и да е страна ", сподели Блинкън. " Запазваме ангажираността да продължим да изпълняваме нашите отговорности според Закона за връзките с Тайван, в това число да подсигуряваме, че Тайван има способността да се пази. "

За тази цел Конгресът упорства Пентагонът да дава приоритет на изпращането на военна помощ на Тайван при всеки евентуален спор.

Министърът на защитата Лойд Остин съобщи предишния месец, че Пентагонът работи за снабдяването на острова с оръжия, като употребява част от 1 милиард $, които законодателите дефинираха предходната година да бъдат изразходвани за отбранителни системи за военните в Тайпе.

Все отново оръжейните пакети са предопределени да работят като възпиращ фактор, с цел да се попречи на Китай да нападна Тайван, защото Блинкън сподели, че Съединени американски щати " не престават да чакат спокойно разрешаване на разликите към Тайванския проток ".
Си Цзинпин е " деспот "!
Точно когато интернационалните наблюдаващи се бяха успокоили и даже зарадвали, че Вашингтон прави жест към Си Цзинпин, изненадващи думи на самия Джо Байдън сринаха постигнатия прогрес. Байдън назова китайския водач " деспот " ден след края на визитата на Блинкън, което сякаш трябваше да понижи напрежението.

Президентът на Съединени американски щати е нарекъл китайския си сътрудник Си Цзинпин " деспот " и е споделил, че Си е бил подложен в неудобно състояние, откакто китайски разследващ балон се отклони от курса си по-рано тази година и прелетя над Съединени американски щати, защото не е знаел за това. " Причината, заради която Си Цзинпин се разстрои доста, е, че когато смъкнах този балон с два коша, цялостни с шпионско съоръжение, той не знаеше, че е там ", сподели Байдън. " Много е смущаващо за диктаторите, когато не знаят какво се е случило. Не е трябвало да отива там, където е бил. Отклонил се е от курса ", добави Байдън.

Друг акцент от думите на Байдън е това, че Китай изпитва " действителни стопански компликации ". В тази връзка анализатори напомнят, че през май китайската стопанска система е срещнала пречки и не е оправдала прогнозите за растеж на промишленото произвеждане и продажбите на дребно, което единствено ускорява мнението, че Пекин ще би трябвало да постави по-големи старания за подсилване на разтърсеното си постпандемично възобновяване.
Има и други проблеми
Жестът към Китай с играта с независимостта на Тайван не можа да замаже и други загрижености на Съединени американски щати във връзка с Пекин. Важно е и изразеното от Блинкън безпокойствие от известията за допустимо разполагане на китайски боен обект на територията на Куба. Държавният секретар е уведомил Пекин за опасенията на Съединени американски щати от сходни дейности.

Американски медии оповестиха преди дни, че Китай желае да разположи в карибската страна военнообучителен център. Перспективата единствено на 160 км от крайбрежията на Флорида да се появят китайски бойци обаче тормози Вашингтон. Затова държавното управление на Байдън трескаво бърза да пресече в зародиш упоритостите на Китай в Карибския район. Според Белия дом Пекин и Хавана " от много време " развиват съдействие в региона на разузнаването, а това плаши.

Американските издания " Вашингтон пост " и " Ню Йорк таймс " отделиха огромно внимание на отзвука от състоялото се посещаване на Антъни Блинкън в Пекин през уикенда, помествайки някои по-общи заключения за развоя на американско-китайските връзки.

Според " Вашингтон пост " в началото в Китай се е гледало на визитата със песимизъм, само че в този момент, след диалозите, китайските публични лица са по-оптимистично настроени за двустранните връзки. Цитирани от изданието анализатори считат, че срещата на държавния секретар със Си е добре пристигнала за интернационалния облик на Китай, тъй като е дала опция на Пекин от една страна, да затвърди имиджа си на международна мощ, а от друга - да се покаже пред света като рационален сътрудник, който не желае борба.

Но, както отбелязва изданието, срещите на държавния секретар не донесоха никакви решения по главните открити въпроси в двустранните връзки - напрежението в Тайванския пролив, американските наказания против китайски публични лица, рестриктивните мерки на Съединени американски щати против китайския софтуерен бранш и продължаващата комерсиална война.

" Ню Йорк таймс " пък разяснява, че визитата на Блинкън е разкрило голямата разлика в метода, по който се възприема американско-китайската конкуренция в двете страни. Тя, както отбелязва изданието, се показва в това, че Си и националистически настроените среди в Китай гледат на по-твърдата политика на Съединени американски щати към Пекин напоследък като на опит за въздържане на друга суперсила, а не като на опит за състезание с нея, което е провокирало съответната враждебна реакция от китайска страна.

Според тях дейностите на Вашингтон за подсилване на съдействието в сигурността със съседите на Китай и спирането на достъпа на Пекин до модерни технологии не е здравословно състезание, а основава предпоставки за спор.

Но по мнение на анализатори представянето на Китай като мощна и виновна мощ, която желае да понижи напрежението с войнствената Съединени американски щати, може да помогне да се прикрият по-малко допустимите от политическа позиция аргументи, заради които Пекин желае да възвърне връзките си с Вашингтон. Основната от тях е нуждата от стабилизиране на китайската стопанска система, която се бори да поддържа възобновяване си след тригодишните пандемични ограничавания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР