Ирония е, че политиците искат да развалят дългосрочните договори за

...
Ирония е, че политиците искат да развалят дългосрочните договори за
Коментари Харесай

Цените на тока у нас са в Параграф 22

Ирония е, че политиците желаят да скапват дълготрайните контракти за пазаруване на ток от така наречен американски централи у нас, а сега те стабилизират бранша и сходен тип договори за субдидиране на производителите се утвърждават от Европейската комисия, счита енергийният експрет и член на управата на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска.

Според нея държавното управление към момента има късмет да избави за идващите 15 години своите въглищни централи. Трябва обаче оптимално бързо да предложи на Брюксел механизъм за заплащане на потенциали на всички електроцентрали и да разгласи търг за такива субисдии по транспарантни правила. Иначе отново има вид за отбрана, само че за по-кратко време и с по-тежката цена на скоростни вместно на плавни пазарни промени. А и условията към въглищните централи могат д астанат още по-тежки, поради по-голямото наличие на Зелените в Европарламента, предвижда Диловска, която има дълготраен опит в активността на европейските институции по време на работата си в някогашното Министерство на стопанската система и енергетиката.

В изявление за Mediapool тяска прикани политиците да спрат да бягат от тематиката табу за повишаването на тока за бита и да си дадат сметка, че цените на електрическата енергия не са самоцел, а са разследване от ясна визия, тактика, проект за развиване от изгода за обществото.

Госпожо Диловска, за поредна година се спори доста или малко е повишаването на тока. Какво смятате в Института по енергиен мениджмънт? Кой е прав?

Всъщност, действително повишаване няма да има. Цените са поправени с размера на инфлацията, а това е единствено индексация. Интересното е, че съгласно прогнозата на КЕВР, освен това консервативна, през идната регулаторна години цените на базовата сила на борсата ще се повишат доста и ще доближат до 89 лева./МВтч, което е с 19 лева./МВтч повече, в сравнение с тазгодишната прогноза. И все пак крайните цени съвсем не се трансформират. Как го реализира комисията? Чрез приходите от СО2 излъчвания, които тази година се чака да са над 800 млн. лева и всичките се планува да се употребяват за понижаване на цена " Задължения към обществото ". Сега за нея плащаме 36,75 лева./ МВтч, а след юли ще плащаме 20,49 лева./МВтч или с съвсем 45% по-ниска. Ето по какъв начин приходите от СО2 излъчвания обуздават по-високите пазарни цени на силата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР