Ирландският бизнесмен Киърън Лусид и бившият национал на Република Ирландия

...
Ирландският бизнесмен Киърън Лусид и бившият национал на Република Ирландия
Коментари Харесай

Представиха проект за Обединено първенство на Ирландия

Ирландският предприемач Киърън Лусид и някогашният национал на Република Ирландия Найъл Куин (92 мача и 21 гола за страната) проведоха среща в Дъндолк (Република Ирландия), на която срещнаха присъстващите с концепцията си за основаване на Обединено състезание на целия остров Ирландия.

Според тях това е стъпката, която ще помогне на локалните клубове да станат по-конкурентни и да генерират повече доходи, интерес и фенове по стадионите. Още повече, че идните промени в шампионатите на УЕФА отреждат на клубовете от двете елементи на Ирландия напълно алегорична роля. Така концепцията на Лусид е да спре пропадането на клубния футбол.

Северна Ирландия и Република Ирландия имат обособени шампионати от 1921-а година, когато страната Ейре получава самостоятелност и се отделя от Обединеното кралство. Ейре има нов статут, до момента в който Северна Ирландия наследява общият ирландски тим в исторически проект.

Двамата пионери на концепцията предложиха от двете шампионати да се включат по 7 тима и по този начин да се сътвори обединената Лига на Ирландия с 14 участника. Идията е шампионата да се организира по системата на датското и българското, даже е поканена холандската компания "Хиперкюб " за съветник, която взе участие в основаването на новия формат на българската Първа лига. Влизането и изпадането ще бъде на районен принцип. Като първи ход Киърън Лусид изпрати писмо в Дъблин, с цел да помоли локалните футлболни шефове да отсрочат старта на сезон 2020 в помощ на концепцията му.

Киърън Лусид не е обвързван с футбола, само че е предприемач с голям портфейлд- милиардер при започване на своите 30 години. И не е самичък. Като част от екипа му са Брайън Кър- някогашен народен селекционер на Република Ирландия, Брендън Деилън- също предприемач, някогашен президент на федерацията и член на борда, експерти по налозите и някогашни футболисти.

Работата на Найъл Куин като някогашен футболист и име от Арсенал, Съндърланд и Манчестър Сити е да обикаля клубовете, треньорите и деятелите, с цел да печели поддръжници на концепцията. За момента няма доста реакции от клубовете, само че всички се блазнят от увеличените ТВ-права, доходи от билети и други финансови облаги. От друга страна няма ясна позиция на двете федерации, както и на ФИФА и УЕФА. Така да вземем за пример един от водещите клубове в Северна Ирландия- Крусейдърс (Белфаст) разгласи, че ще се съобрази с желанието на последователите си.

"Като клуб, който е следен, избавен финансово и подпомаган от почитателите, тяхното мнение ще бъде основополагащо. Но е реалност, че парите в Ирландската лига понижават от година на година. Така да вземем за пример единствено мениджърът на националния тим на Северна Ирландия печели доходи за четири седмици повече от приходите на първенеца на Северна Ирландия за цяла година. В момента финансовите приходи в Северна Ирландия за клуб от елита са като клуб от шотландската Лига 2, разяснява човек от червено-черния клуб от Белфаст.

От друга страна са традициите, нещо основополагащо в ценностната система на футбола в Британия и в частност в Северна Ирландия. "Може би един мач с Бохемианс или с Дъндолк от интерес ще предизвика зрителски интерес, само че какъв брой ще продължи това любознание, се питат в Крузейдърс. Според различен клуб от Северна Ирландия- Балимена Юнайтед, парите за 7 години са намалели с 64 %, което принуждава играчите да работят и нещо друго отвън футбола, с цел да обезпечат естествен живот за себе си и фамилиите си.

Със сигурност ще продължат дебатите, както и дали тази лига ще има внушителен или комерсиален темперамент на Зеления острон. Ясно е, че първата стъпка ще бъде на 8-и ноември, когато двата първенеца Линфилд (Северна Ирландия) и Дъндолк (Република Ирландия) ще се изправят в Юниън Файнъл, а дипломат на мача е легендата Пат Дженингс, може би най-успешният вратар в двете елементи на Ирландия и легенда на Арсенал.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР