Ирландски вълкодав е порода кучета, която произлиза от Ирландия. Предполага

...
Ирландски вълкодав е порода кучета, която произлиза от Ирландия. Предполага
Коментари Харесай

Отглеждане на Ирландски Вълкодав вкъщи

Ирландски вълкодав е порода кучета, която произлиза от Ирландия. Предполага се, че четириногите са обитавали тези земи още през четвърти век.

Зараждането на породата не е изцяло ясно на кинолозите, само че има подозрения, че в селектирането на песовете са взели участие разновидности като ирландско овчарско куче и разнообразни типове хрътки.

В предишното представителите на тази порода са се употребявали като помощници на пастирите, както и в за лов на вълци и различен наедрял дивеч. Днес обаче те се отглеждат като домашни любимци и като пазачи, които провокират боязън най-много със своите забележителни размери.

Смята се, че това е едно от най-високите кучета в света. Причината е, че доста постоянно височината му доближава до 85-90 сантиметра. Теглото му може да надвиши 60 кг.

Тези колоси са извънредно смели и самоуверени животни, които се отличават с огромна мощ и самообладание. Това е куче, което се поддава на дресиране, само че като доста други породи първоначално може да прояви безчинство.

Ирландският вълкодав е куче, което не демонстрира експанзия, само че в случай че бъде възпитано погрешно, може да се развие като враждебно и даже ужасно създание. Подобно на питбул или ротвайлер вълкодавът може да се прояви като същински звяр, в случай че бъде насъскван против човек или друго животно.

Отглеждане на ирландски вълкодав в къща

Ирландският вълкодав може да се отглежда в къща, само че от него не може да се чака, че ще е отличен надзирател като ротвайлер, кане корсо или доберман, защото не разполага с тяхната зоркост. Според някои стопани дори тези кучета лаят относително рядко и пропущат да алармират при съществуване на посетител в дома.

Понякога ирландските вълкодави имат несъгласие във връзка с климата, ето за какво, в случай че се отглеждат в нашите географски ширини, не се предлага да претърпяват навън прекомерно горещите лета или прекомерно студените зимни месеци.

Ирландският вълкодав не трябва да бъде държан вързан. Но защото съществува действителен риск той да преодолее ниска ограда, е добре, когато поканите това куче в дома си, към този момент да сте си обезпечили крепко и високо ограждение. Ако не го извършите, кучето все в миналото ще прескочи и може да не го видите повече.

Отглеждане на ирландски вълкодав в апартамент

Спокойният и балансиран характер на ирландският вълкодав го вършат подобаващ за развъждане в апартамент. Това може да се случи единствено в случай че му бъде обезпечено нужното придвижване. Не смейте и да си помисляте, че можете да отглеждате животното, без да му подарявате всекидневните няколкочасови разходки.

Колкото и да е умерено и добре дресирано това куче обаче, неговият великански растеж постоянно ще подсети за себе си. Дори да не е прекомерно интензивно, има възможност то да бутне някой предмет инцидентно.

От друга страна, ирландският вълкодав е относително безшумно животно, което го прави доста по-подходящо за развъждане в жилищен блок от кучета като джак ръсел териер и померан, които се вълнуват прекалено много и от време на време могат да станат прекомерно шумни.

 Куче ирландски вълкодав

Когато отглеждате такова огромно куче в малко пространство, се постарайте да му осигурите оптимален шир. За задачата дръжте всички порти отворени и никога не отхвърляйте на кучето достъп до терасата. Пребиваването на животното в тази част от жилището ще му помогне най-малко малко да се усеща навън.

Ирландски вълкодав и други домашни любимци

Ирландският вълкодав е измежду кучетата, които могат да се държат другарски както към други палета, по този начин и към котки. За задачата те би трябвало да се социализират от дребни. Ако избирате куче, което да бъде приятелче на вашия ирландски вълкодав, най-добре се спрете на порода, която да е с малко по-скромни размери (но не прекомерно ниско куче).

Така се застраховате, че когато двете кучета си играят и се борят, няма да причинят съществени провали в дома ви. Важно е също по този начин второто кученце да не е прекомерно дребно, с цел да не го нарани несъзнателно този голям ирландски колос.

Ако смятате да отглеждате това куче в жилище с мъници като зайчета и морски свинчета, обезателно пазете доста гризачите. Има сериозна заплаха кучето да ги набележи за плячка и да се опита да ги повали и удуши.

Ирландски вълкодав и дете

Ирландският вълкодав е куче, което се схваща добре и с възрастни, и с деца. Особено до момента в който е още малко, кучето е доста игриво и палаво и е готово да се включи във всяко премеждие. Това е пале, което би се трансформирало в превъзходен придружител на деца, навършили 10-12-годишна възраст.

По-малки деца обаче не би трябвало да се оставят сами в компанията на кучето, защото то може инцидентно да ги блъсне или нарани, до момента в който им се радва или си играе. Ето за какво, когато към ирландския вълкодав има мъници, постоянно би трябвало да сте нащрек.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР