Ирландия вече не може да разчита на географското си положение,

...
Ирландия вече не може да разчита на географското си положение,
Коментари Харесай

The Times: Хора, не си заравяйте главите в пясъка, над Европа е надвиснала война

Ирландия към този момент не може да разчита на географското си състояние, с цел да се пази против съветската експанзия. Тя би трябвало да разпознае заканите, преди да е станало прекомерно късно, написа журналистът Алисън О`Конър в коментар за The Times.

Тя отбелязва, че в случай че Русия победи в Украйна, се притеснява, че Путин ще продължи настъплението си в прилежащи страни от Европейски Съюз. Страни като Полша, Латвия, Литва и Финландия към този момент мощно усещат горещия лъх на съветската експанзия.

„ Ситуацията доста се промени, откогато Русия нахлу в Украйна преди две години. Проучванията на публичното мнение тогава посочваха, че макар нашите огромни благосклонности към Украйна, ние не сме склонни да се откажем от нашия неутралитет. Но тъкмо в този момент, да се откажем да се надигнем против тази нова действителност и да решим по какъв начин да се подготвим за провокациите, е прекомерно неуместно. Тази седмица Украйна беше ударена от сериозна съветска ракетна офанзива, ориентирана към нейните енергийни централи. И още веднъж остана разочарована от отговора на Европейски Съюз във връзка с настояването да изпрати по този начин нужните системи за противовъздушна защита, от които има витална нужда, макар риска от триумф на Русия “, отбелязва създателят.

Журналистката напомня, че в последната си тирада като министър-председател на Ирландия Лео Варадкар е декларирал, че европейските водачи, с които беседва, „ виждат доста тъмни облаци на хоризонта “. Той се надява, че бъркат:

„ Не можем да приемем, че това е по този начин, или да пренебрегнем възходящите опасности за свят, в който демокрацията отстъпва, а автократите стават по-мощни.

Варадкар отбелязва, че нашето географско състояние и неутралитет „ не ни пазят по този начин, както е било в предишното, тъй като естеството на заканите за нашата сигурност изцяло са се трансформирали “.

О’Конър също по този начин акцентира, че евродепутатът Бари Андрюс неотдавна е приказвал на брифинг в Брюксел за хибридните закани и нуждата от „ доста съществени и зрели диалози “. Той обаче е сложил под въпрос дали Ирландия ще остане неутрална, в случай че Русия нападне друга страна от Европейски Съюз.

Междувременно Урсула фон дер Лайен се е заела „ Европейски Съюз да усъвършенства цялостната си отбранителна подготвеност и качества, с цел да отговори на своите потребности и упоритости в подтекста на възходящите закани и провокации пред сигурността. ”

Всичко това не може да продължава да се подценява, акцентира ирландската журналистка.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР