Ирландия призова за преходен период с продължителност до пет години

...
Ирландия призова за преходен период с продължителност до пет години
Коментари Харесай

Дъблин призовава за петгодишен преходен период на Брекзит

Ирландия прикани за временен интервал с дълготрайност до пет години откакто Англия напусне Европейски Съюз през март 2019 година, наблягайки възходящата угриженост на Дъблин за евентуалните вреди, съпътстващи Брекзит.

Ирландският министър на външните работи Саймън Коувни съобщи в изявление пред “Файненшъл Таймс ”, че постигането на всеобхватно съглашение за свободна търговия сред Обединеното кралство и Европейски Съюз през идната година „ не е реалистично“ въпреки и английският министър-председател Тереза Мей да си е сложила такава цел.
„ Резултат, който да е добър както за английската стопанска система, по този начин и за ирландската и тази на Европейски Съюз изисква рационален и прагматичен метод към съглашението за преход. За мен той би трябвало да трае по-скоро четири или пет години, в сравнение с две“, сподели Коувни.

Коментарите му по отношение на продължителността на прехода засягат една от най-чувствителните тематики в дебата.
Според специалисти в области като митническото дело, Англия може да се нуждае от по-продължителна подготовка за Брекзит, само че госпожа Май прикани за „ стеснен във времето интервал на осъществяване ” от „ към две години“. Британският външен министър Борис Джонсън, от своя страна, настоя за „нито секунда повече ” от две години.
Консервативните евроскептици са загрижени, че по-дългият преход би означавал Англия да остане подвластна от Брюксел даже и след Брекзит. Те желаят той да завърши доста преди идващите общи избори в Обединеното кралство, планувани за юни 2022 година

„Не бива да обвързваме преходния интервал с някакви политически изборен цикли“, сподели Коувни. „Бизнесите, който ще би трябвало да оцелеят по време на този преход, също ще се нуждаят от време“. Представителите на английския бизнес приканват за незабавно договаряне на временен режим, който да се вкара до края на март идната година.
„Брекзит не е нещо, с което би трябвало да си играем на котка и мишка, поставяйки нереалистични изисквания“, добави Коувни. „Ако няма договорка, това ще е доста по-лош излаз за Англия и Ирландия, в сравнение с за всеки различен ”.
Тези мнения идват на фона на идната среща на английските и европейски договарящи тази седмица, която ще цели да разблокира процедурата по развода и да изглади пътя за прехода и бъдещите връзки сред Европейски Съюз и Обединеното кралство.

Правителството на госпожа Май се надява срещата на върха на Европейски Съюз на 14-15 декември да откри, че е реализиран задоволителен по подготовката за Брекзит – в това число финансовото съглашение, гражданските права и тематиката за Ирландия – с цел да даде зелена светлина за по-дългосрочните договаряния.

Позицията на Дъблин е изключително значима заради дълбоките връзки с Обединеното кралство, в това число 65 милиарда евро търговски оборот на година, както и ролята на Ирландия в актуалните диалози.

Както Европейски Съюз, по този начин и Англия са на мнение, че Брекзит не трябва да подкопава Белфасткото съглашение от 1998 година, нито да докара към връщане на твърдата граница сред Републиката и Северна Ирландия.

Г-н Коувни съобщи, че и двете страни би трябвало да спрат всякакво политическо театралничене, само че добави, че: „Всъщност от Англия зависи да направи нужните стъпки“.

Той прикани за повече изясненост по отношение на ирландската граница и финансовото съглашение, въпреки и да загатна, че „буксуването“ по въпроса за сметката на Брекзит „ евентуално може да се преодолее и без изтъкване на точна цифра ”.

Въпреки неналичието на съответни оферти по отношение на границата, малко на брой европейски дипломати позволяват, че Ирландия ще се опита да стопира прекосяването на договарянията към втора фаза, точно тъй като Дъблин има толкоз доста да губи при липса на договорка, или при „ корав ” Брекзит.

Г-н Коувни сподели, че Ирландия евентуално ще бъде „най-близкият приятел“ на Англия в Европейски Съюз по време на договарянето на комерсиалното съглашение с Брюксел. Но той загатна също, че Лондон още не е дал „надеждна пътна карта“, за отбягване на граничните инспекции след Брекзит. Според него те биха могли да се избегнат, в случай че Англия склони да остане в един митнически съюз с Европейски Съюз – вид, който ще изисква завой на 180 градуса от държавното управление на госпожа Мей. Изказванията на господин Коувни в Дъблин идват след срещите му в Лондон предходната седмица с Дейвид Дейвис, английски министър по Брекзит, и министъра на финансите Филип Хамънд. „ Досега не съм срещнал благонадежден мотив, доказващ, че отвън митническия съюз на Европейски Съюз Англия ще се намира в по-изгодна позиция от комерсиална гледна точка“, съобщи още той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР