Иржи Черни, водещ чешки музикален критик и глас на Кадифената революция от 1989 г., почина на 87

...
Иржи Черни, легендарен чешки музикален критик, който представи западната музика
Коментари Харесай

Иржи Черни, легендарен чешки музикален критик, който представи западната музика на поколения слушатели зад желязната завеса и стана един от гласовете на антикомунистическата Кадифена революция от 1989 г., почина на 87 години

От КАРЕЛ ЯНИЧЕК Associated Press, 18 август 2023 г., 12:20 ч.

ПРАГА -- Иржи Черни, легендарен чешки музикален критик, който представи западната музика на поколения слушатели зад Желязната завеса и стана един от гласовете на антикомунистическата Кадифена революция от 1989 г., почина. Той беше на 87.

Черни почина в четвъртък в болница в Прага, съобщи колегата му Ян Рейзек по чешката обществена телевизия. Не бяха дадени подробности.

Роден на 25 февруари 1936 г. в Прага, Черни започва да пише за рокендрол в седмично списание за младежи в началото на 60-те години в Чехословакия, където подобна новост беше гледана с подозрение от комунистическите власти.

Той беше уволнен през 1965 г., година след като представи първия радио хит парад, “ Дванадесет на люлка” в страната.

Черни ръководеше шоуто с първата си съпруга Мирослава до 1969 г. Той беше уволнен, след като изигра песен, осмиваща съветските войски, които нахлуха в Чехословакия през 1968 г., за да смажат Пражката пролет, краткият период на либерални реформи, предназначени да доведат до демократизация на страната.

Също с Мирослава, той издава книга за Бийтълс през 1966 г., уникално издание в тогавашния комунистически свят.

През 1971 г., поради липса на възможности за работа под твърдолинейния комунистически режим, който пое властта след инвазията, той започна да обикаля страната с чанта, пълна с записи, участвайки в шоу, известно като антидискотека.

Освен западна музика, той пускаше забранени чешки музиканти пред публика, която по това време едва ли можеше да ги слуша навсякъде друго, дейност, която той продължи до 2022 г.

През 1989 г. той се озова в центъра на политическия смут.

Черни беше един от членовете-основатели на Гражданския форум, новосъздадена опозиционна група, водена от покойния Вацлав Хавел, която изигра важна роля в прехода към демокрация.

Черни стана негов импровизиран говорител.

Той представи Хавел и други оратори на масовите митинги на Вацлавския площад в Прага , където той прочете исканията за политическа промяна, довели до края на комунистическата ера.

Черни отказа предложение да стане министър на културата в първия посткомунистически Чешкото правителство и се фокусира върху това, което познава най-добре, музиката. Като главен редактор, той създава списание Rock & Pop през 1990 г., завръща се да представя музика по радиото и публикува множество статии и книги.

През 2013 г. , той получи наградата на Министерството на културата на Чехия за приноса си към музиката.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР