Иранският Върховен съд потвърди смъртната присъда, наложена на дисидента с

...
Иранският Върховен съд потвърди смъртната присъда, наложена на дисидента с
Коментари Харесай

Иран потвърди смъртна присъда на дисидент с шведско и иранско гражданство

Иранският Върховен съд удостовери смъртната присъда, наложена на дисидента с двойно шведско и иранско поданство Хабиб Фараджолах Чааб, заяви иранският новинарски портал " Емтедад ", представен от Ройтерс.

Фараджолах Чааб беше изправен пред съда предходната година по обвиняване, че е управлявал арабска сепаратистка група, забъркана в атентата през 2018 година против боен церемониал, при който починаха 25 души, и в още няколко бомбени набези.

Иран заяви през 2020 година, че иранските сили за сигурност са задържали Фараджолах Чааб в чужбина, без да прецизира къде и по какъв начин е бил хванат.

" Чааб беше наказан на гибел след няколко съвещания на съда с присъединяване на юриста му... Върховният съд е удостоверил смъртната присъда ", заяви новинарската организация на иранската правосъдна власт " Мизан ".

Чааб беше упрекнат, че е управлявал " Арабското придвижване за битка за избавление на Ахваз ", което са бори за основаване на обособена страна в богатата на нефт югозападна иранска провинция Хузестан и е замисляла и правила " голям брой терористични актове ", оповестиха държавни медии.

Арабите и други малцинства от дълго време настояват, че са обект на дискриминация в Иран - нещо, което Техеран отхвърля, отбелязва Ройтерс.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР