Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей заяви, че обогатяването на

...
Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей заяви, че обогатяването на
Коментари Харесай

Али Хаменей: Обогатяването на уран до нива за ядрено оръжие не е трудна задача за нас

Иранският висш водач аятолах Али Хаменей съобщи, че обогатяването на уран до равнищата за нуклеарно оръжие няма да бъде сложна задача за страната, съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията дефинира това изявление като следващите закани на Иран, в миг, когато районът е обзет от напрежение на фона на разпадането на съглашението за иранската нуклеарна стратегия.

Иранската държавна осведомителна организация ИРНА цитира изказване на аятолах Хаменей на съвещание с представители на управляващите, че " постигането на 20 % обогатяване е най-трудната част. Следващите стъпки са по-лесни от тази ", предава Българска телеграфна агенция.

Иран заплаши неотдавна, че в случай че не бъде реализирано ново нуклеарно съглашение, ще възобнови в границите на 60 дни обогатяването на равнища, които са по-високи от разрешените от сегашната договорка сред Техеран и международните сили - 3,67 %. Миналата година президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп изтегли страната си от контракта.

Ирански представители са заявявали, че могат да реализират 20 % обогатяване за четири дни. Макар че Иран да твърди, че нуклеарната му стратегия е за мирни цели, съгласно учени времето за постигане на 90 % обогатен уран - нивото, належащо за нуклеарно оръжие - понижава на половина, откакто уранът бъде обогатен до към 20 %, отбелязва АП. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР