Иранският рапър Тоомадж Салехи може да получи смъртно наказание за

...
Иранският рапър Тоомадж Салехи може да получи смъртно наказание за
Коментари Харесай

Смърт грози ирански рапър заради протестите в Техеран

Иранският рапър Тоомадж Салехи може да получи смъртно наказване за поддръжка на продължаващите митинги против гибелта на Махса Амини и откритото му опълчване на държавното управление, сигнализира фамилията му след началото на процеса против него при закрити порти в събота.

 Афп

Иран ускори репресиите против митингите, провокирани от гибелта на Амини на 16 септември след ареста ѝ в Техеран за хипотетично нарушение на прецизния дрескод на страната за дамите.

Салехи, добре прочут на иранската рап сцена, беше задържан в края на предишния месец, откакто осъди режима и изрази поддръжка за митингите, оповестиха правозащитни групи.

„ Рапърът отстъпник Тоомадж Салехи беше изправен пред съд в Техеран без юрист, по собствен избор, заяви основаният в Ню Йорк Център за правата на индивида в Иран в Туитър.

Семейството му написа в обществените мрежи, че „ животът му е изложен на сериозен риск сега “, защото той е изправен пред обвинявания във „ омраза против Бог “ и обвинявания, свързани със шериата, които са тежки закононарушения в ислямската република.

Салехи изчезна в края на октомври, преди да се появи във видео, оповестено на 2 ноември от държавните медии на Иран.

Във видеото се твърди, че демонстрира първите изображения на Салехи след ареста му.

На него беше изобразен татуиран мъж в черна тениска без ръкави, седнал на земята, носещ превръзка на очите и изглеждащ оцапан с кръв и засегнат.

Активисти осъдиха записа като принудително самопризнание, изтръгнато под напън.

Салехи е една от редицата видни фигури, арестувани при всеобща принуда, при която бяха задържани десетки публицисти, юристи и културни дейци.

 Агенция Франс Прес

Задържането му пристигна малко откакто той даде мощно сериозно изявление към режима, пред Канадското радио и телевизия.

„ Имате работа с мафия, която е подготвена да убие цялата нация... с цел да резервира властта, парите и оръжията си “, споделя Салехи в изявлението.

Иранските държавни медии настояват, че Салехи е бил задържан при опит да пресече една от западните граници на страната, само че фамилията му отхвърли това, казвайки, че той е бил в югозападната провинция Чахармахал и Бахтиари по това време.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР