Иранският президент Хасах Роухани призова турския си колега Реджеп Тайип

...
Иранският президент Хасах Роухани призова турския си колега Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Иран призова Турция към единен фронт срещу САЩ

Иранският президент Хасах Роухани прикани турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган страната му да се включи в регионало обединяване против заканите на Вашингтон, заяви организация ИРНА.

Това е станало в телефонен диалог в събота, в който Роухани споделил още: Ако не действаме в унисон против Съединени американски щати, огромна опасност ще дестабилизира целия регион ". Според него убийството на ген. Касем Солеймани в Багдад е огромна неточност " и в случай че продължаваме да си мълчим пред дейностите на Съединени американски щати, те ще станат още по-дръзки и нападателни ".

Призивът на Иран слага Турция в внимателно състояние, защото дружно с Русия двете страни са част от така наречен Процес от Астана за споразумяване на спора в Сирия. Иран интензивно оказва помощ на режима на Башар ал Асад и държи даже повече от Москва той да остане на власт, до момента в който Анкара счита, че Сирия няма да се стабилизира, до момента в който той е в Дамаск.

Освен това Турция е съдружник на Съединени американски щати в НАТО, а отрядите " Ал Кудс " от Иранската революционна армия, които ген. Солеймани командваше, бяха оповестени от Вашингтон за задгранична терористична организация. Отношенията Анкара-Вашингтон охладняха след опита за прелом от 2016 година, само че Ердоган не може да не е удовлетворен от решението на президента Доналд Тръмп да отдръпна американските елементи и да остави турската войска да овладее контрола над забележителна част от границата със Сирия.

ИРНА предава, че Ердоган изказал съболезнования по този мотив на иранския висш нравствен водач аятолах Али Хаменей, народа на Иран и държавното управление в Техеран. " Дълбоко тъжен съм и знам за гнева на иранското управление, вашия (президент Роухани) и на иранците ", споделил турският президент. Той добавил, че е видял погребението на Солеймани по иракската телевизия и че се моли той да почива в мир.

Процесията с останките на Солеймани и останалите починали, измежду които и считаният за изключително непосредствен до Техеран иракски шиитски водач Абу Бахди ал Мухандис, дойде довечера от Багдад в Наджаф, най-свещеният за шиитите в Ирак град. В Ирак е разгласен тридневен печал в тяхна памет.

" Чуждестранна интервенция и сраженията в региона му пречат да се успокои и стабилизира и би трябвало да не позволяваче сходни ограничения да застрашат районния мир и непоклатимост ", допълнил Ердоган съгласно ИРНА. Той изразил вяра при визитата си в Техеран в близко бъдеще да разиска " двустранни и районни въпроси ".

В петък външното министерство в Анкара зае уравновесена позиция, обявяваки, че убийството на Солеймани ще ускори несигурността и неустойчивостта в региона. Растящото напрежение сред Съединени американски щати и Иран и превръщането на Ирак в сцена на спор ще навреди на мира и стабилността в региона, се споделяше още в писменото известие.

Днес ИРНА оповестява, че Роухани споделил, че " Иран и Турция постоянно са си сътрудничили по комплицирани въпроси ". Той назовава Съединени американски щати подтисник и агресор и напомнил, че съгласно Корана " ние не потискаме и няма да оставим да ни потискат ". " Мъченикът Солеймани изигра неповторима роля в битката с терористите в региона и вие добре знаете по какъв начин той изпълняваше своя популярен районен и ислямски дълг ", подчертал още иранският президент.
В Съединени американски щати никой не пази дейностите на ликвидирания военачалник, считан за отговорен за гибелта на стотици и раняването на хиляди американци, както и за предизвикването на безпорядък, тероризъм и напрежение в Близкия изток и Северна Африка в продължение на близо 30 години. В Ирак също има мнозина, които посрещнаха с облекчение и даже наслада убиването му по персонално разпореждане на Тръмп, защото го считат за основен фактор в раздухването на революция в страната.

В първата си реакция в петък иранският президент съобщи, че гибелта на Солеймани " ще направи Иран още по-решителен в съпротивата против американския експанзионизъм и в отбраната на нашите ислямски ценности; без подозрение, Иран и други, търсещи независимост страни в региона, ще отмъстят за това ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР