Иранският парламент прие проектозакон, който предвижда заличаване на четири нули

...
Иранският парламент прие проектозакон, който предвижда заличаване на четири нули
Коментари Харесай

Иран реши да се спасява от хиперинфлацията с промяна на името на валутата, но не само

Иранският парламент одобри проектозакон, който планува изтриване на четири нули от риала и смяна на името на формалната валута в туман, съобщи БГНЕС.
Предложението за унищожаване на четирите нули е годно от 2008 година и още веднъж стана настоящо през 2018 година, откакто американският президент Доналд Тръмп вкара още веднъж наказания против Иран след отдръпването си от съглашението за нуклеарната стратегия на Иран, подписано през 2015 година Тогава риалът отслабна с 60 %, предизвиквайки митинги дружно с висока инфлация.
Иранската осведомителна организация ИСНА заяви през днешния ден, че Народното събрание е одобрил законопроект за изтриване на четири нули, който би трябвало да бъде утвърден от Ислямския съвет на пазителите.
Официалната валута в бъдеще ще бъде туман, като 10 000 риала ще дават отговор на един туман. Така по време на деноминацията номиналната стойност на валутата ще бъде понижена четири пъти, оповестява ТАСС.
Според държавната телевизия, централната банка на Иран ще има две години да промени името на валутата. Замяната на валута ще се прави последователно. Периодът на паралелна циркулация на туман и риал ще продължи до три години.
Туманът е бил в придвижване в Персия (предишното име на Иран) до 1932 година, когато е сменен от риал. Сега противоположната замяна се прави за опростяване на паричните планове. Досега туманът се смяташе за неофициална парична единица. Риалът беше формалната банкнота и фигурираше на етикетите с цените в магазините, само че в всекидневието иранците съвсем постоянно назоваха своята валута туман, което предизвикваше известно комплициране.
Още: " Големите страдащи от ковид с доста окуржаващи статистики, Русия с нов тъмен връх "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР