Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф обяви, че

...
Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф обяви, че
Коментари Харесай

Иран обеща на САЩ "безмилостно отмъщение", те призоваха американците да напуснат Ирак

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф разгласи, че днешното американско нахлуване в Багдад е " акт на интернационалния тероризъм " и " извънредно рискова и безразсъдна ескалация ", откакто командирът на главното външно отделение на Иранската революционна армия Касем Солеймани бе погубен при удар на Съединени американски щати. Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей даде обещание " безмилостно възмездие " против " нарушителите, които изпълниха ръцете си с негоата кръв и тази на други мъченици ".

Посолството на Вашингтон в Багдад в това време прикани американските жители да потеглят от страната " неотложно ". Мисията, спряла консулските услуги поради блокада на последователи и членове на проирански милиции преди няколко дни, разгласи, че приключва и останалите след убийството.

Реакциите, които заваляха след офанзивата с още 11 жертви (сред тях командира на милицията " Катаиб Хезбола ", прочут като Абу Махди ал Мухандис), издават напрежението поради заплахата убийството да се трансформира в повратна точка в Близкия изток. В Иран в това време е разгласен тридневен народен печал, а бригаден военачалник Есмаил Гаани бе назначен за правоприемник на Солеймани в гвардейското отделение " Кудс ".

" Опустошителна война в страната и в района "

Иракският министър председател в оставка Адел Абдел Махди съобщи, че ударът ще провокира опустошителна война в страната и в района. Той обърна внимание и на другия пълководец - Абу Махди ал Мухандис - на проиранските паравоенни, умрял в ударите. " Убийството на иракски боен пълководец, който заема формален пост, е експанзия против Ирак, иракския държавен уред, иракското държавно управление и иракския народ ", съобщи Махди. Убитият Абу Махди ал Мухандис беше вторият човек в " Хашд аш Шааби ", организацията, сплотяваща шиитските милиции, сражавали се против " Ислямска страна " и включена предходната година в силовите структури на Ирак.

" Уреждането на сметки с иракски управителни лица или с другарска страна на иракска територия е крещящо нарушаване на изискванията, позволяващи наличието на американските военни, " се споделя в изказване на премиера. Заради развиването на събитията Махди прикани иракския парламент да се събере на изключителна сесия.

В Москва външното министерство, представено от ТАСС, предизвести, че убийството ще ускори напрежението в целия район. Според известието на ведомоството това е " рискована стъпка " и е нужно да се помни " преданата работа на Солеймани " в отбрана на иранските национални ползи. Китай прикани за въздържаност и още веднъж се разгласи против потреблението на мощ в интернационалните връзки. " Всички страни в спора и изключително Съединени американски щати " би трябвало да запазят самообладание, с цел да бъде избегната нова ескалация, сподели представителят на министерството Гън Шуан, съобщи " Ройтерс ".

Сирийското външно министерство, съобщи, че Дамаск остро осъжда " вероломната и незаконна американска експанзия ". Тя " единствено ще ускори решимостта да се последва образеца на убитите водачи на съпротивата ", споделя източник от сирийското външно министерство пред държавната организация САНА, представен от Българска телеграфна агенция.

Ливанската шиитска формация " Хизбула ", подкрепяна от Иран (и близка със Солеймани), разгласи, ще продължи по пътя на Солеймани, а водачът ѝ Хасан Насрала редупреди Съединени американски щати, че няма да реализират задачите си в Близкия изток.

В Израел - съпротивата против който е публична идеология на Иран и оповестена цел на Революционната армия - убийството докара до незабавно заседание началника на генералния щаб на армията с други представители на силовите структури. Премиерът Бенямин Нетаняху незабавно прекъсна визитата си в Гърция поради обстановката, а анализатори започнаха да разясняват опцията страната им да е цел на иранския отговор.

На запад

Американският президент Доналд Тръмп още не е коментирал обществено протичащото се. Държавният секретар Майк Помпео обаче съобщи, че е видял клипове, съгласно които иракчаните танцуват на улицата " признателни, че военачалник Солеймани към този момент го няма " (информация за фрагментите се появява в някои интернационалните издания ".

Във Вашингтон обаче не всички приветстват удара, сбъднат, без да е бил осведомен конгресът, и съгласно демократа Елиът Енгъл това провокира " съществени правни въпроси ". Демократът, някогашен вицепрезидент и възможен конкурент на Тръмп на президентските избори Джо Байдън назова убийствата рисков ход в " така и така рисков район ": " Президентът Тръмп преди малко вкара пръчка динамит в кибритена кутия и дължи на американзците пояснение за тактиката и проекта да държим в сигурност бойците и личния състав от посолството си, хората и ползите си, както у нас, по този начин и в чужбина. "

Франция предизвести жителите си в Иран да заобикалят обществени прояви разгласи, че приоритет за нея ще е да стабилизира Близкия изток. " Случващото се е това, от което се опасявахме: напрежението сред Съединени американски щати и Иран се покачва, " съобщи заместник-външният министър Амели дьо Моншален. Според нея предстоят контакти на френски представители с значими играчи в района.

Специалният докладчик на Организация на обединените нации за убийства, осъществени отвън рамките на закона, Агнес Каламар, сложи под въпрос ударите на Съединени американски щати и ги назова " противозаконни " в серия туитове, питайки дали те са " пропорционална " реакция на проектите на Солеймани за набези в района.

Повече за Солеймани четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР