Иранските власти наложиха ограничения върху интернет, включително блокирайки достъпа до

...
Иранските власти наложиха ограничения върху интернет, включително блокирайки достъпа до
Коментари Харесай

Иран наложи драстични ограничения върху интернет

Иранските управляващи постановиха ограничавания върху интернет, в това число блокирайки достъпа до Инстаграм и Уотсап, заради митингите, почнали след гибелта на млада жена, задържана от нравствената полиция на страната, заяви Франс прес.

" По решение на управляващите от нощес в Иран не е вероятен достъпът до Инстаграм, достъпът до Уотсап също е нарушен ", заяви новинарската организация Фарс. Причината за тази мярка са " дейностите против националната сигурност, подхванати от контрареволюционери посредством обществените мрежи ".

След като през последните години в Иран бяха блокирани платформи като Ютуб, Facebook, Телеграм, Туитър и Тикток, Инстаграм и Уотсап бяха най-използваните приложения, напомня Агенция Франс Прес.

Ислямската република лимитира достъпа до мрежата - без потребление на средства за заобикаляне на цензурата като Виртуални частни мрежи (VPN), по-голямата част от задграничните страници са недостъпни. Връзката беше забавена от началото на митингите, почнали откакто управляващите оповестиха на 16 септември гибелта на Махса Амини, задържана за " носене на несвоевременно облекло " от нравствената полиция на Иран, която постанова спазването на дрескод за дамите.

Общо 11 души починаха от началото на митингите, четирима от тях са членове на силите за сигурност. Вчера в Тебриз, Газвин и Машхад бяха убити с ножове или патрони членове на паравоенна организация, които са били " мобилизирани, с цел да се изправят против участниците в размириците ". Един член на силите за сигурност беше погубен и в град Шираз във вторник.

Ирански представители отхвърлят чиновници на силите за сигурност да са забъркани в гибелта на протестиращите.

По-късно иранската държавна телевизия разгласи, че по последни данни броят на починалите при митингите е достигнал 17 души.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР