Иранските власти арестуваха няколко души по случая със сваления украински

...
Иранските власти арестуваха няколко души по случая със сваления украински
Коментари Харесай

Арести в Иран заради сваления самолет

Иранските управляващи арестуваха няколко души по случая със сваления украински аероплан, заяви представителят на Върховния съд Голам Хосейн Исмаили. " Виновните по този случай към този момент са задържани, само че ние към момента сме в начален стадий на следствието ", съобщи той, без да се конкретизира. Исмаили сподели още, че бордовите черни кутии на самолета ще бъдат изпратени във Франция, " с цел да се изяснят всички проблеми ", цитира ТАСС. По-рано бе обявено, че дешифрирането на черните кутии ще се прави в Украйна.

Иран ще накаже всички отговорни за непреднамереното събаряне на украинския пътнически аероплан, посочи в послание по малкия екран президентът Хасан Роухани. " Това беше непростима неточност. Не може единствено един човек да е бил отговорен за разбиването на самолета. Признанието за позволена неточност от иранските въоръжени сили е добра първа стъпка ", добави той. По думите му, Иран е виновен пред народа и пред другите страни, които са изгубили свои жители в тази самолетна злополука. Роухани сподели още, че ще се сътвори специфична правосъдна конструкция за следствието на аргументите за свалянето на самолета.

Междувременно телевизия " Ал Арабия " съобщи, че катарски пътнически аероплан е избегнал събаряне над Техеран, макар че е лeтял по същия кулоар като украинския аероплан. Катарският аероплан изхвърчал два часа преди украинския полет малко след 6 часа сутринта. Подробности не се дават.

При визитата си в Шри Ланка съветският външен министър Сергей Лавров окачестви ликвидирането край Багдад на иранския военачалник Касем Солеймани като " кулминационна точка на противоправните дейности на Вашингтон ". По думите му Солемайни е " формален представител на държавното управление на Иран, който е бил на публично посещeние в прилежаща страна, в Ирак. Това прекрачва всевъзможни интернационално правни и просто човешки рамки ", добави Лавров.

В същото време държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео съобщи в тирада в Института Хувър на калифорнийския университет Станфорд, че ликвидирането на Солеймани е част от тактиката на Съединени американски щати за въздържане, предадоха още медиите. Помпео призна, че Държавният департамент ще продължи да следва тактиката на въздържане по отношение на провокациите, поставяни от съперници на Съединени американски щати. Той загатна, че Китай и Русия не са изключени, тъй като са провокации за външната политика на Съединени американски щати.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР