Иранската революционна гвардия започна военноморски учения в близост до стратегически

...
Иранската революционна гвардия започна военноморски учения в близост до стратегически
Коментари Харесай

Иран започва военноморски учения в Персийския залив

Иранската революционна армия стартира военноморски учения наоколо до стратегически острови в Персийския залив, оповестяват държавните медии.

Маневрите се организират две седмици, откакто Съединените щати ускориха военноморското си наличие в Персийския залив.

" Военноморските учения на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война започнаха за отбрана на иранските острови в Персийския залив ", заяви формалната осведомителна организация ИРНА. Тя цитира командира на военноморските сили на армията Али Озмаи, който споделя, че ученията " се организират на остров Абу Муса и Голям и Малък Тунб ".

Трите острова - ситуирани наоколо до Ормузкия пролив, жизненоважния морски проход сред Персийския залив и открития океан, през който минава една пета от международния рандеман на нефт - от десетилетия са източник на разногласия сред ОАЕ и Иран.

Миналия месец Иран привика съветския дипломат в Техеран в символ на митинг против изказване на държавните управления на арабските страни от Персийския залив и Москва, в което се оспорват претенциите на Техеран към трите острова.

Според ИРНА военноморските кораби на армията са оборудвани с ракетна система за крилати ракети Ghadir и балистични ракети Fath 360.

Гвардията е разположила и безпилотни надводни кораби, оборудвани с изкуствен интелект, както и военни самолети, хеликоптери и въздушни дронове, добавя осведомителната организация.

Миналия месец американските военни обявиха, че разполагат унищожител, както и бойни самолети Ф-35 и Ф-16 в Близкия изток, с цел да възпират Иран да завземе кораби в Персийския залив.

На 6 юли военноморските сили на Съединени американски щати обявиха, че гвардейците са завзели търговски транспортен съд в Залива, ден откакто упрекнаха иранските сили в два сходни опита край Оман.

По-късно Иран съобщи, че иззетият кораб е превозвал " повече от един милион литра (220 000 галона) контрабандно гориво ".

Източник: БНР
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР