Иранската революционна гвардия представи балистична ракета със среден обсег на

...
Иранската революционна гвардия представи балистична ракета със среден обсег на
Коментари Харесай

Иран представи хиперзвукова ракета, с която иска да засили военния капацитет на страната

Иранската революционна армия показа балистична ракета със междинен обхват на деяние, която може да се движи с хиперзвукова скорост, достигаща 15 пъти скоростта на звука, заяви държавната телевизия.


Президентът Ебрахим Раиси приветства хиперзвуковия потенциал на новата ракета, като съобщи, че тя ще усили " силата на въздържане " на Иран и ще " донесе мир и непоклатимост за страните от района ".

Официалната осведомителна организация ИРНА разгласява фотоси от церемонията в затворена зона, която не разпознава. На нея участваха няколко висши военни командири, в това число началникът на армията военачалник Хосейн Салами.

" Обсегът на ракетата „ Fattah “ е 1 400 км, а скоростта ѝ преди да порази задачата ", е сред 13 и 15 пъти по-голяма от скоростта на звука, съобщи ИРНА.

Подобно на по-бавните балистични ракети, хиперзвуковите могат да бъдат оборудвани с нуклеарни бойни глави, а известието на Иран през ноември, че създава такава ракета, накара ръководителя на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси да изрази угриженост.

Гроси добави, че не счита, че новата ракета " ще окаже някакво въздействие " върху договарянията с Иран по отношение на нуклеарните му действия.

В момента договарянията сред Техеран и главните сили за възкръсване на нуклеарното съглашение от 2015 година, което беше разрушено, когато Вашингтон едностранно го приключи през 2018 година и наложи нови наказания, са в застой.

Оттогава Иран прекрати използването на строгите ограничавания, за които се съгласи във връзка с нуклеарните си действия, и ограничи наблюдението на МААЕ в границите на политика, която единствено постепенно трансформира.

За разлика от стандартните балистични ракети хиперзвуковите ракети летят по траектория ниско в атмосферата, което им разрешава да доближават задачите си по-бързо и с по-малък късмет да бъдат преванати от актуалните средства за противовъздушна защита.

Когато програмата беше оповестена предходната година, началникът на аерокосмическата работа на армията военачалник Амирали Хаджизаде съобщи, че системата е създадена, с цел да " противодейства на щитовете на противовъздушната защита ", като добави, че съгласно него ще минат десетилетия, преди да бъде създадена система, способна да я прихваща.

Заклетият зложелател на Иран - Израел, за който се счита, че разполага със личен недеклариран нуклеарен боеприпас, разполага с голям брой щитове за противовъздушна защита за противопоставяне на дозвукови и свръхзвукови ракети.

Извършеният от Северна Корея тест на хиперзвукова ракета предходната година породи опасения по отношение на конкуренцията за придобиване на технологията, която понастоящем се води от Русия, следвана от Китай и Съединени американски щати.

От март предходната година хиперзвуковата ракета " Кинжал " на Русия беше употребена неведнъж във войната ѝ против Украйна. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР