Иранската активистка за права на жените Масих Алинеджад заяви, че

...
Иранската активистка за права на жените Масих Алинеджад заяви, че
Коментари Харесай

Иранките са бесни след смъртта на жена заради забрадка

Иранската активистка за права на дамите Масих Алинеджад съобщи, че иранките са гневни поради гибелта на Махса Амини, умряла в ареста откакто била арестувана за нарушение на разпоредбите за забулване на дамите в Иран, съобщи Асошиейтед прес.

В изявление за Асошиейтед прес Алинеджад уточни, че видеата и известията, които получава в последните дни от дами в Иран, протестиращи против държавното управление на страната си, свидетелстват за гнева, с който ги е изпълнила гибелта на младото момиче.

По думите на активистката те приказват за рисковете, на които се излагат с митингите си, в това число от съдбовен за тях излаз, противопоставяйки се на държавни сили, които имат дълги обичаи в потискането на инакомислието. Жените споделяли разкази по какъв начин се сбогуват с околните си и изпращали видеа от конфликти с полицията и такива, на които дами демонстративно смъкват забрадките, които страната им постанова да носят, и режат косите си, показва АП.

" Усещам гнева на хората по есемесите, които ми изпращат ", сподели Алинеджад в изявлението, направено в Ню Йорк, където 46-годишната опозиционна активистка и писателка живее в заточение, откогато избяга от Иран след изборите през 2009 година

" Години наред те бяха подценявани ", съобщи тя. " Затова в този момент са гневни. Иранките в този момент са гневни. "

Катализатор за експлоадирането на следващото неодобрение в Иран стана гибелта този месец на 22-годишната Махса Амини. Младата жена бе арестувана на 13 септември за това, че носела хиджаб по метод, нарушаващ строгите правила за носенето на ислямските забрадки от дамите на публични места. Три дни по-късно тя умря в полицейския арест. Властите обявиха, че повода за гибелта ѝ е сърдечен удар и че никой не я е докосвал, до момента в който е била арестувана. Семейството ѝ оспори тази версия и това породи отвращение.

Протестите избухнаха след погребението ѝ на 17 септември и обгърнаха над десетина града. По оценки на АП въз основа на обществено изнесени данни от публични и полуофициални медии в Иран при демонстрациите са починали минимум 11 души, а съгласно водещ от държавната телевизия броят им е даже още по-голям. Иранското държавно управление предприе ответни дейности против протестиращите, като силите му за сигурност влязоха в конфликти с тях, а достъпът до интернет беше пресечен.
Алинеджад от повече от десетилетие е изявен критик на теокрацията в Иран, по чиито правила се ръководи страната, и на контрола ѝ върху дамите посредством наложителното носене на хиджаб и други ограничения.

Миналата година офицер от иранското разузнаване и трима хипотетични членове на иранска разследваща мрежа бяха упрекнати от федерален съд в Манхатън в скрит план да я отвлекат и да я върнат в Иран. Властите в Иран отхвърлиха. Миналия месец беше задържан въоръжен мъж, откакто беше видян да се навърта към дома на Алинеджад в Бруклин и да се пробва да отвори входната врата. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР