Иран започна официално да ограничава международните инспекции на ядрените си

...
Иран започна официално да ограничава международните инспекции на ядрените си
Коментари Харесай

На тъмно: Иран започна да ограничава международните инспекции на ядрените обекти

Иран стартира публично да лимитира интернационалните инспекции на нуклеарните си обекти, съобщи AP, като се базира на държавната телевизия, заяви Българска телеграфна агенция.

Иранският непрекъснат представител в МААЕ Казем Гарибабади заяви, че от среднощ Техеран е спрял да ползва Допълнителния протокол, допускащ на МААЕ инспекции с малко предупреждение, отбелязва Ройтерс. Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф съобщи, че МААЕ няма да може да употребява мрежата си от наблюдателни камери на нуклеарните обекти. Иранската организация за атомна сила е дала обещание да резервира записите в продължение на три месеца и по-късно да ги съобщи на организацията на Организация на обединените нации, само че единствено в случай че глобите бъдат облекчени. Ирански държавен вестник предизвести в днешния си брой, че прекомерно радикалните дейности, свързани с нуклеарната стратегия, могат да доведат до изолацията на страната.

В. " Иран " насочва и рецензии против депутатите, поддръжници на твърдите дейности, които стачкуваха през вчерашния ден в Техеран против решението да се разреши " нужното " наблюдаване от инспектори на Организация на обединените нации за период от до три месеца. Според тях това нарушава закона, признат от Народното събрание, в явен опит да се окаже напън над Съединени американски щати да анулират глобите. Законът изисква прекъсването на незабавните инспекции от страна на МААЕ от през днешния ден, в случай че глобите не бъдат анулирани.

" Ще докара ли това до нещо друго, с изключение на да помогне да бъде построен консенсус против Иран? ", пита вестникът. Вчера иранският водач аятолах Али Хаменей съобщи, че Иран ще обогатява уран до 60 на 100, в случай че страната се нуждае от това. Той още веднъж отхвърли, че Техеран има желание да основава нуклеарно оръжие. Техеран към момента не е дал отговор на предлагането на Европейски Съюз за неофициална среща сред страните по съглашението и Съединени американски щати. Иранските водачи упорстват, че Вашингтон би трябвало да анулира първи глобите си, с цел да бъде възобновено съглашението, до момента в който американското управление упорства първо Иран да стартира да извършва още веднъж договорката, напомня Ройтерс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР