Иран успешно е изстрелял балистична ракета с потенциален обсег от

...
Иран успешно е изстрелял балистична ракета с потенциален обсег от
Коментари Харесай

Иран обяви успешно тестово изстрелване на балистична ракета с обсег 2000 км

Иран сполучливо е изстрелял балистична ракета с евентуален обхват от 2000 км, оповестяват държавните медии в страната, представени от Reuters. Новината идва единствено два дни, откакто началникът на въоръжените сили на Израел повдигна въпроса за опцията за " дейности " против Техеран по отношение на нуклеарната му стратегия.

Иран, който има една от най-големите ракетни стратегии в Близкия изток, твърди, че оръжията му са способни да доближат базите на върлите врагове Израел и Съединени американски щати в района. Представители на Ислямската република са безапелационни, че страната ще продължи да развива своята " отбранителна " ракетна стратегия макар опълчването на Съединени американски щати и Европа.

" Нашето обръщение към враговете на Иран е, че ние ще пазиме страната си и нейните достижения. Посланието ни към нашите другари е, че желаеме да помогнем за стабилността в района ", изяснява иранският министър на защитата Мохамадреза Аштиани, представен от новинарската организация.

Държавната телевизия на Иран е излъчила няколкосекунден запис от това, което съгласно нея е изстрелването на осъвременена версия на иранската балистична ракета Khoramshahr 4 с обхват на деяние 2 000 км, която може да носи бойна глава с тегло 1 500 кг.

Държавната осведомителна организация IRNA, на собствен ред, оповестява, че ракетата с течно гориво е наречена Kheibar, което е отпратка към еврейски палат, високомерен от мюсюлмански воини в зората на исляма.

" Изключителните характерности на създадената в страната ракета Kheibar включват бърза подготовка и време за изстрелване, което я трансформира освен в стратегическо, само че и в тактическо оръжие ", се споделя в известието.

Израел, който Ислямската република не признава, вижда в Иран екзистенциална опасност. Техеран твърди, че неговите балистични ракети са значима възпираща и ответна мощ против Съединените щати, Израел и други евентуални районни съперници.

Във вторник най-високопоставеният израелски военачалник повдигна тематиката за вероятни военни дейности против Иран, защото напъните на шестте международни сили за възкръсване на нуклеарното съглашение с Техеран от 2015 година са в застой от септември предходната година насам на фона на възходящите опасения на Запада от ускоряването на нуклеарния прогрес на страната.

Сделката, от която Вашингтон се отхвърли през 2018 година, наложи ограничавания върху нуклеарните действия на Иран, а това удължи времето, належащо на Техеран да създаде задоволително количество материал, необходим за основаване на нуклеарна бомба, в случай че реши да го направи.

Иран отхвърля да се пробва да основава подбно оръжие за всеобщо поразяване.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР