Иран ще трябва да промени ядрената си доктрина, ако съществуването

...
Иран ще трябва да промени ядрената си доктрина, ако съществуването
Коментари Харесай

Съветник на аятолах Хаменей: Иран ще промени ядрената си доктрина, ако съществуването му бъде застрашено

Иран ще би трябвало да промени нуклеарната си теория, в случай че съществуването му бъде застрашено от Израел, съобщи съветникът на висшия водач на Ислямската република Камал Харази, представен от Ройтерс.

" Не сме взели решение за основаване на нуклеарна бомба, само че в случай че съществуването на Иран бъде застрашено, няма да имаме различен избор, с изключение на да променим нашата нуклеарна теория ", сподели Харази и посочи, че Иран към този момент е посочил, че разполага с капацитет за основаване на сходни оръжия.

Иранският висш водач аятолах забрани създаването на нуклеарни оръжия с фетва при започване на първото десетилетие на този век и препотвърди позицията си през 2019 година " Създаването и натрупването на нуклеарни бомби е неправилно и потреблението им е " харам " (забранено от ислямската религия) ", е мнението на аятолаха.

През 2021 година обаче тогавашният ирански министър на разузнаването сподели, че западният напън може да принуди Ислямската република да създаде нуклеарни оръжия.

" В случай на офанзива против нашите нуклеарни уреди от страна на ционисткия режим (Израел), нашите средства за въздържане ще се трансформират ", сподели още Харази.

През април напрежението сред Иран и Израел доближи до най-високата си точка, откакто Техеран изстреля близо 300 ракети и дронове против Израел като отговор на хипотетичен израелски удар против иранското консулство в Дамаск, напомня Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР