Иран се подготвя да засили обогатяването на уран чрез използването

...
Иран се подготвя да засили обогатяването на уран чрез използването
Коментари Харесай

МААЕ: Иран се готви да засили обогатяването на уран

Иран се приготвя да ускори обогатяването на уран посредством потреблението на усъвършенствани центрофуги IR-6 в подземния обект Фордоу, които могат да минават по-лесно сред разнообразни нива на обогатяване. Това излиза наяве от нов отчет на Международната организация за атомна сила, забелязан от " Ройтерс ".

Това е следващата от няколко стъпки, с които Иран заплашва от дълго време, само че от които до момента се въздържаше.

По-рано този месец Техеран разгласи, че ще изключи 20 камери за наблюдаване на нуклеарния контролен орган на Организация на обединените нации.

Този ход пристигна като възмездие за различен отчет на МААЕ, в който се показва, че има нерешени въпроси, свързани със следи от обогатен уран в три необявени от Иран обекта - в Мариван, Варамин и Туркузабад в провинция Техеран.

Иранското външно министерство обаче съобщи, че отчетът на МААЕ не е нито " уравновесен ", нито " обективен ".

МААЕ към този момент предизвести, че Иран има намерение да конфигурира две нови каскади от усъвършенствани центрофуги IR-6 за обогатяване на уран в Натанц.

Центрофугата IR-6 върти уран 10 пъти по-бързо от центрофугите от първо потомство, до които Иран в миналото имаше ограничаване според нуклеарното съглашение от 2015 година Към февруари обаче Иран към този момент е употребявал каскада от IR-6 в подземното си оборудване във Фордо, счита МААЕ.

Последните решения на Техеран могат в допълнение да усложнят вероятностите за избавяне на нуклеарната договорка от 2015 година, откакто косвените договаряния сред Иран и Съединените щати към този момент са в застой.

Въпреки че Иран твърди, че нуклеарната му стратегия е с мирни цели, Западът се притеснява, че Техеран е все по-близо до основаването на атомна бомба.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР