Иран пусна под домашен арест граждани с двойно гражданство на САЩ, каза адвокат

...
Иран пусна под домашен арест петима граждани на САЩ и
Коментари Харесай

Иран пусна под домашен арест петима граждани на САЩ и Иран, казаха американски служители

Сиамак Намази, Емад Шарги и Морад Тахбаз, който също има британски паспорт, бяха освободени заедно с четвърти неидентифициран мъж, каза адвокат на един от мъжете.

Пети американец вече е освободен, каза служител на Съвета за национална сигурност на САЩ.

Бяха проведени разговори между Иран и САЩ, за да осигурят освобождаването им.

"Въпреки че това е окуражаваща стъпка, тези американски граждани... никога не е трябвало да бъдат задържани", каза Говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън.

"Разбира се, няма да се успокоим, докато всички те не се върнат у дома в Съединените щати", добави тя.

Визуално е потвърдено, че четирима от двойните граждани са напуснали прословутия затвор Евин в Техеран, каза Джаред Генсер - адвокат, представляващ г-н Намази.

Братът на г-н Намази Бабак каза: „Въпреки че това е положителна промяна, ние няма да се успокоим, докато Сиамак и други не се върнат у дома; продължаваме да броим дните, докато това може да се случи. "

Той беше арестуван за първи път през 2015 г. и беше осъден на 10 години затвор по обвинения за сигурност.

Сестрата на г-н Шарги, 58, каза, че "има вяра в работата на президента Байдън и правителствени служители", за да осигури освобождаването му след задържането му през април 2018 г.

Г-н Тахбаз, 67-годишен бизнесмен и защитник на дивата природа, беше арестуван за първи път по време на репресии срещу екологични активисти през януари 2018 г.

Иран има задържа и лиши от свобода редица лица с двойно гражданство през последните години, обикновено по обвинения в националната сигурност.

Кои са лицата с двойно гражданство, задържани в затвора в Иран?

Водят се преговори за години, за да се опитат да осигурят освобождаването им като част от размяна на затворници с иранци, които сега са в американски и други западни затвори, както и облекчаването на санкциите на САЩ срещу Иран.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР