Иран принуждава жени, нарушаващи законите за носене на хиджаб, на психиатрично лечение

...
Властите в Иран се опитват да наложат закони, задължаващи жените
Коментари Харесай

Властите в Иран се опитват да наложат закони, задължаващи жените да покриват косите си, като ги изпращат на психологическо лечение. Докато здравните организации предупреждават, че съдебната система на страната присвоява психиатричната медицина за свои собствени цели, други цитират този ход като знак за неспособността на правителството да наложи законите за хиджаб.

В символичен акт на неподчинение иранската актриса Афсанех Байеган многократно публикува снимки на разбулената си коса в Instagram и наскоро присъства на публична церемония без хиджаб.

Този ход раздразни иранските власти, които търсят нови начини да принудят жените да покриват косите си. 61-годишната Байеган бе осъдена на две години условна присъда и й беше наредено да посещава „психологически център“ веднъж седмично, за да „лекува нейното антисемейно разстройство на личността“, съобщи местната информационна агенция Fars на 19 юли.  

Много Иранските жени избраха да започнат да показват косите си след смъртта на Махса Амини през септември 2022 г., след като бяха задържани от иранската морална полиция за „неправилно“ носене на забрадка. Ирански знаменитости, спортисти и актриси последваха примера в знак на солидарност.

„Изречението, което [Байеган] беше дадено, дава пример“, обяснява Азаде Киан, специалист по Иран и професор по политология в Université Paris Cité. Байеган е една от първите кино звезди на Иран след Ислямската революция през 1979 г. и е уважавана фигура в иранската телевизия.

Случаят на Байеган не е изолиран. Иранските съдии наскоро „диагностицираха“ иранската актриса Азаде Самади с „антисоциално разстройство на личността“, след като тя носеше шапка вместо хиджаб на погребение. Самади също ще трябва да търси терапия всяка седмица в „психологически център“.

Съдебна система, критикувана от иранските психиатри  

В началото на юли съдът в Техеран осъди жена на два месеца затвор и шест месеца психологическо лечение за „заразно психологическо разстройство, което води до сексуален промискуитет”, тъй като тя не носеше хиджаб.

Нарастването на присъдите, принуждаващи жените да се подлагат на психологическо лечение, разтревожи иранския психиатричен сектор. В отворено писмо, изпратено до ръководителя на съдебната система на страната Голам-Хосеин Мохсени Еджей на 23 юли, президентите на четири организации за психично здраве обвиниха властите в „използване на психиатрията“ за други цели.

„Диагностицирането на психични разстройства е отговорността на психиатрите, а не на съдиите“, заклеймиха те.

Притесненията им са още по-сериозни, като се има предвид, че дори малки деца не са пощадени. В пика на антиправителствените протести, избухнали в Иран след смъртта на Махса Амини, министърът на образованието Юсеф Нури призна, че учениците са били задържани по улиците или в училище и държани в „медицински психологически центрове“, където са били „превъзпитавани“ “ за предотвратяване на „антисоциално” поведение.

Властите признават провал

Киан казва, че тази злоупотреба с психиатрично лечение е „преди всичко демонстрация на безпорядъка на властите“. Въпреки усилията на правителството да увеличи натиска върху протестиращите срещу хиджаба, през последните месеци все повече жени изоставят забрадките си.

Властите налагат солидни глоби, изпращат текстови съобщения, ако жените бъдат забелязани да шофират без хиджаб, конфискуват превозни средства и дори притискат работодатели – включително тези в частния сектор – да уволняват жени. На разкрити жени дори е отказано болнично лечение, докато магазините, които ги обслужват, са принудени да затворят.

През юли властите временно затвориха офисите на иранския еквивалент на Amazon, Digikala, след като в социалните медии беше публикувана снимка, показваща служители в централата на гиганта за търговия на дребно без забрадки.

Няколко дни по-рано съд в провинция Техеран осъди жена да прекара един месец в почистване на трупове в морга, след като беше хваната да шофира без хиджаб.

Властите „са опитали всичко [за да спрат жените да не се подчиняват на закона за хиджаба] и не проработи“, казва Киан. „Те стават все по-отслабени, принудени да предприемат мерки като психологическо лечение.“

За Farhad Khosrokhavar, директор на изследванията в базираното в Париж Училище за напреднали изследвания в социалните науки, тенденцията е още един пример за „разрива между иранските власти и иранското общество, особено неговата младост“.

„В най-високите ешелони на властта, които са предимно мъже на осемдесет години, властта идва с определени предубеждения и произволни понятия“, казва той. „Те се опитват да наложат стандарти, които са напълно безплътни и вече нямат никаква легитимност в очите на иранската младеж. Те допълнително се дискредитират в иранското общество и губят легитимност.

Криминализиране на жени с повтарящи се престъпления

Но усилията за потискане на протестиращите против хиджаба едва ли скоро да се забавят. Различни клонове на иранската държава изглежда участват в игра на „единствено управление“, за да задушат всеки акт на неподчинение, отбелязва Киан.

Законопроект, представен в иранския парламент в края на юли предлага още по-строги наказания за жени, които отказват да носят забрадка.

„Ако този закон бъде приет, жените могат да загубят гражданските си права, правото си на работа. Щяха да бъдат лишени от всичко“, казва Киан. Но най-важното е, че законопроектът въвежда ново престъпление, което предизвика безпокойство сред правните експерти, а именно „насърчаването на разкриването“.

„Това би означавало, че за повтарящи се нарушения, незабулени жени могат да бъдат обвинени в „разпространение на идеи срещу хиджаба“ – в който случай те дори биха могли да бъдат осъдени на смърт“, предупреждава Киан.

Тази статия е преведена от оригинала на френски.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР