Иран пресече стари червени линии с първата си директна военна

...
Иран пресече стари червени линии с първата си директна военна
Коментари Харесай

Иран пресече червени линии, но иска да избегне по-голям конфликт

Иран пресече остарели червени линии с първата си директна военна офанзива против Израел и сътвори казус в десетилетната война в сянка с еврейската страна, написа в. „ Вашингтон пост “.

Нападението, представляващо проява на мощ, беше невиждано по обсег – бяха употребявани над 300 дрона и балистични ракети. Според анализатори обаче то е било добре режисирано, като на Израел и съдружниците му е било обещано време да се приготвят, а на израелското държавно управление – вероятен излаз от обстановката, отбелязва изданието.

Според анализатори офанзивата евентуално е била планувана да наподобява зрелищно, само че да аргументи минимални жертви и опустошения – на придобило известност видео се вижда по какъв начин израелската система за противовъздушна защита прехваща снаряди над комплекса на джамията “Ал Акса ” в Йерусалим.

Сега обаче Иран би трябвало да изчака идващия ход на Израел, написа “Вашингтон пост ”. Въпреки че американските управляващи приканват израелските си сътрудници да се въздържат от сериозна ескалация, анализатори настояват, че крайнодясното държавно управление на премиера Бенямин Нетаняху надали ще остави иранската офанзива без отговор. Американският ежедневник обръща внимание на вчерашното изказване на члена на израелския военния кабинет Бени Ганц, че Израел ще реши по кое време и къде да даде отговора си.

Действията на Техеран се развиват на фона на обстановка, която към този момент може да се смята за предвоенен сюжет, при който страни като Русия и Франция предизвестиха жителите си да не пътуват до района, върховен пълководец на Пентагона отпътува за Израел, а няколко самолетни компании анулираха полетите до района, написа в англоезичната си версия испанският в. „ Паис “.

Такъв е сюжетът шест месеца след жестокото нахлуване на палестинските терористи от „ Хамас “, финансирани от Иран, на израелска територия на 7 октомври и непропорционалният израелски отговор, който провокира смут, чужд даже в линията Газа, и провокира намаляване на солидарността с Израел, разяснява испанското издание.

Действащите лица с максимален престиж на интернационалната сцена, изключително тези, които имат директна връзка с държавните управления на двете страни, са изправени пред предизвикването да намерят метод да спрат експлоадирането на тотална война макар обстоятелството, че всички детайли, които едната или другата страна бяха определили като нужни за започването на военни дейности, към този момент са налице, отбелязва „ Паис “.

Иранският отговор на израелския удар против Дамаск, при който бяха убити висши генерали от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война, основава огромен риск и към момента има основни въпроси, на които би трябвало да се отговори, разяснява в. „ Ню Йорк Таймс “. Достатъчна ли е офанзивата на Иран, с цел да задоволи апелите му за възмездие? Или поради относително слабите резултати – съвсем всички дронове и ракети бяха прехванати от Израел и Съединени американски щати – Техеран ще се почувства длъжен да нанесе нов удар? И дали израелският министър председател Бенямин Нетаняху ще оцени мощното показване на противовъздушната защита на страната си като задоволителен отговор? Или ще избере по-нататъшна ескалация с нахлуване против самия Иран?, пита изданието.

След като Иран атакува Израел, както даде обещание, той ще желае да избегне по-голям спор, написа „ Ню Йорк таймс ”, като отбелязва, че Техеран е атакувал единствено военни обекти и е оповестил нападението си авансово, като с това явно е желал да избегне цивилни жертви.

“Засега иранците изиграха своите карти ”, сподели пред “Ню Йорк таймс ” Санам Вакил, шеф на програмата за Близкия изток и Северна Африка в „ Чатъм хаус “. “Мисля, че Техеран съзря потребност да очертае тази алена линия и да даде ясно да се разбере на Израел, че Иран има червени линии и няма да продължи да търпи бавното утежняване на позицията си ”, разясни тя.

Сега двете страни се намират в обстановка на опълчване, в която и двете са подготвени за ескалация, макар че знаят, че тя ще им нанесе големи вреди, обобщава „ Ню Йорк таймс “.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР