Иран отхвърли обвиненията на САЩ, че Техеран е замесен в

...
Иран отхвърли обвиненията на САЩ, че Техеран е замесен в
Коментари Харесай

Иран отрече участие в ударите срещу кораби в Червено море

Иран отхвърли обвиняванията на Съединени американски щати, че Техеран е забъркан в офанзиви на йеменски бунтовници против търговски кораби. Това заяви заместник-министърът на външните работи Али Багери, представен от Агенция Франс Прес. 

" Съпротивата на хусите има свои лични принадлежности и работи в сходство със личните си решения и благоприятни условия, сподели Багери пред организация Mehr. Фактът, че избрани сили, като американците и израелците, понасят удари от съпротивителното придвижване по никакъв метод не би трябвало да поставя под въпрос действителността на силата на съпротивата в района ", сподели той.

По-рано в събота иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан сподели, че Вашингтон преди този момент е изискал от Иран да посъветва йеменските бунтовници да не работят против ползите на Съединени американски щати и Израел в района.

" Дадохме да се разбере на американците, че тези групировки са решили, въз основа на техните ползи, по какъв начин да поддържат Газа, сподели Амир-Абдолахян по време на конференция в Техеран в поддръжка на палестинците. Ние не сме и няма да им наредим да спрат офанзивите ".

Проирански настроените бунтовници хути в Йемен са подхванали повече от 100 офанзиви с дронове и ракети, ориентирани против 10 търговски кораба в Червено море. Това е в символ на взаимност с палестинците в Газа, където Израел се бори против бойците на " Хамас ".

Танкерът пренасящ химически артикули, плаващ под либерийски байрак, който бе ударен край крайбрежията на Индия, е бил изумен от военен дрон, изстрелян от Иран. Това се споделя в изказване на Пентагона.

Атаката е извършена около 10 сутринта локално време и няма жертви на борда на плавателния съд, се споделя в известието и се прибавя, че пожарът е сподавен.

Американските военни остават по отношение на плавателния съд, докато той продължава към дестинация в Индия.

В изказването на Пентагона се споделя, че корабът Chem Pluto е бил ръководен от нидерландско сдружение.

Ударът с дрон е извършен на към 370 км от крайбрежията на Индия, се споделя в известието и се прибавя, че наоколо не е имало кораби на Военноморски сили на Съединени американски щати.

Няма неотложно вдишване на отговорност за удара, който пристигна на фона на вълна от офанзиви с дронове и ракети от йеменските бунтовници хуси, подкрепяни от Иран, в Червено море.

Командир на Иранската революционна гвардия предупреди, че Средиземно море може да бъде затворено, в случай че Съединените щати и техните съдружници продължат да правят закононарушения в Газа, съобщи организация Ройтерс. Той обаче не разясни по какъв начин ще се реализира блокадата.

Иран поддържа " Хамас " във войната им против Израел и упреква Съединените щати, че поддържат израелски закононарушения в Газа, където седмици бомбардировки убиха хиляди хора и прогониха множеството от популацията от домовете им.

В Ивицата Газа вече 11 седмици се правят израелски въздушни и наземни атаки, които убиха повече от 20 000 души, най-вече дами и деца, съгласно здравното министерство в крайбрежната територия, ръководена от " Хамас ". Израел се зарече да смаже Хамас, откакто палестинската формация извърши трансгранична офанзива на 7 октомври, при която починаха към 1140 души в Израел, най-вече цивилни. Хамас също по този начин отвлече към 250 души, 129 от които съгласно Израел остават в Газа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР