Иран освобождава 5 американци при размяна на затворници

...
Петима американски граждани, задържани от Иран, бяха освободени в понеделник
Коментари Харесай

Петима американски граждани, задържани от Иран, бяха освободени в понеделник в сложна дипломатическа сделка с високи залози, постигната с посредничеството между Ислямска република Иран и администрацията на Байдън, която включва прехвърлянето на 6 милиарда долара в размразени ирански петролни активи и освобождаването на петима иранци, изправени пред обвинения в САЩ. Очакваше се американците да се върнат в САЩ и да кацнат в района на Вашингтон, окръг Колумбия, понеделник вечер.

Американските затворници включват Сиамак Намази, Емад Шарги и Морад Тахбаз, които бяха осъдени на 10 години затвор по необосновани обвинения в шпионаж. Двама американци, участващи в споразумението - включително една бивша служителка на ООН - са пожелали да останат анонимни, според американски служители.

Гражданите на САЩ са били на полет от Техеран до Доха, Катар, потвърдиха представители на Белия дом пред CBS News. След това те трябваше да бъдат прехвърлени в ареста на САЩ и качени на самолет за района на Вашингтон, окръг Колумбия, където ще се съберат със семействата си, казаха висши служители на администрацията. Източници, запознати с плана, казаха, че на американците се очаква да бъдат дадени мобилни телефони на правителството на САЩ, за да се обадят на семействата си, за да споделят новината за свободата си преди пристигането им.

Намази, 51-годишен бизнесмен, беше най-дълго държаният арестант, след като беше арестуван през 2015 г. и изоставен както от администрациите на Обама, така и от Тръмп при минали размени на затворници. Джаред Генсер, pro bono адвокатът на семейство Намази, каза пред CBS News, че семейството е залято от емоции.

Шарги, бизнесмен и жител на Вашингтон, окръг Колумбия, и Тахбаз, британско-американски гражданин. национал и природозащитник, и двамата бяха задържани през 2018 г. 

Също така в полета бяха майката на Намази, Ефи Намази, и съпругата на Тахбаз, Вида Тахбаз – и двете преди това не са могли да напуснат Иран, според висша администрация служители.

След завръщането си в САЩ, на американците ще им бъде дадена възможност да преминат през процес на поддръжка във военна болница във Форт Белвоар във Вирджиния, за да се подготвят за повторното им влизане след пленничество.

Тъй като САЩ не са имали официални връзки с Иран от 1979 г., американците бяха ескортирани до катарския самолет от швейцарския посланик в Техеран Надин Оливие. Тя помогна да се наблюдава благосъстоянието на американците, откакто бяха преместени от затвора Евин в домашен арест през август след принципното съгласие на администрацията на Байдън за размяната.

Преди размяната висши служители на администрацията не споделиха подробности за здравословното състояние на американците, но отбелязаха, че швейцарците са казали, че иранците са се съобразили с договорените условия на живот за домашния им арест. Оливие действаше като очите и ушите на администрацията на Байдън на земята, потвърждавайки пред служители на Държавния департамент, че американците са били на борда на полета.

Швейцария и Катар действаха като посредници между САЩ и Иран от минимален дипломатически контакт между двете нации, установен като част от забележителното ядрено споразумение от 2015 г., известно като Съвместен всеобхватен план за действие, беше прекъснат, когато администрацията на Тръмп излезе от споразумението през 2018 г. Въпреки обещанието на кампанията за съживяване на споразумението, опитите на администрацията на Байдън са се провали. Ядреното развитие на Иран продължава.

Недоверието между Вашингтон и Техеран, дори на фона на размяната, е високо. Администрацията на Байдън се съгласи да помогне на Иран да получи достъп до 6 милиарда долара в ирански петролни активи, които са били държани в ограничена сметка в Южна Корея като стимул за Техеран да извърши размяната. Източници, запознати със сложната дипломатическа сделка, казаха на CBS News, че милиардите приходи от петрол са били прехвърляни през европейските банки под формата на евро към ограничена сметка в Катар чак в неделя.

„Надяваме се днес да видим пълното възстановяване на активите от Ислямска република Иран и всичко това да бъде прехвърлено към сметката на Иран в приятелска страна в региона“, обяви говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани в понеделник. „Правителството на Иран трябва да има пълен достъп до него, за да го използва според нуждите си.“

Планът беше Министерството на финансите на САЩ да блокира достъпа на Техеран до средствата, докато американците не напуснат иранското въздушно пространство. Администрацията на Байдън многократно е заявявала, че Министерството на финансите на САЩ ще продължи да наблюдава сметката в Катар и ще ограничи използването на средства единствено за хуманитарни цели.

Администрацията на Байдън информира Конгреса преди сделката, но Комисията по разузнаването на Сената председателят Марк Уорнър, демократ от Вирджиния, посочи, че информацията, предложена на неговия персонал, не е достатъчна, за да защити сделката на администрацията.

"Очевидно парите са заменими", каза Уорнър пред "Face the Nation". „Администрацията каза, че има предпазни огради. Искам първо да получа по-добро описание на тези предпазни огради.“

Републиканският председател на Комисията по разузнаването в Камарата на представителите Майк Търнър от Охайо е загрижен, че всяка финансова облекчението ще стимулира бъдещи вземания на заложници.

„Винаги, когато поставите цена на американските глави, вие получавате стимул хората да вземат повече заложници“, каза Търнър пред „Face the Nation“. Той отхвърли аргумента на администрацията на Байдън, че средствата ще бъдат ограничени.

Висши служители на администрацията повториха в неделя вечерта, че средствата са „строго ограничени“ и се насочват през „доверени“ банки с „пълното сътрудничество“ на катарското правителство.

„Това не е никакво плащане“, каза високопоставен служител на администрацията в неделя вечерта.

Парите, които са били платени от Южна Корея на Иран преди години за петрол и впоследствие замразен, трябва да се използва само за хуманитарни цели и е ограничен до храни, лекарства, медицински изделия и селскостопански продукти, каза високопоставен служител на администрацията. Те подчертаха, че това не са пари на американските данъкоплатци и никакви средства няма да отидат директно към ирански компании или организации. Ако Иран се опита да отклони парите, САЩ ще предприемат действия за „заключване“ на средствата, каза служителят.

В допълнение към тези милиарди президентът Байдън се съгласи да помилва петима иранци, които бяха изправени обвинения в САЩ Иран идентифицира своите граждани като Мехрдад Меоин Ансари, обвинен през 2011 г. и осъден през 2021 г. за нарушаване на икономически санкции с Иран; жител на Мичиган Амин Хасанзадех, обвинен в кражба на поверителни документи от своя работодател; Kambiz Attar-Kashani, двоен гражданин на САЩ и Иран, който беше осъден за заговор за незаконен износ на стоки и технологии в Иран; канадският жител Реза Сархангпур Кафрани, който е обвинен в незаконен износ на лабораторно оборудване през Канада и Обединените арабски емирства; и Kaveh Lotfolah Afrasiabi, учен и постоянен жител на САЩ, живеещ в Масачузетс, който беше обвинен, че е действал като нерегистриран агент на иранското правителство.

САЩ не потвърдиха самоличността на освободените иранци, но представители на администрацията отбелязаха, че всички те са обвинени в ненасилствени престъпления. Длъжностни лица също казаха, че присъдите затвор на двамата иранци, които бяха осъдени, са почти приключили.

Афрасиаби каза пред CBS News, че няма да се върне в Техеран, а вместо това ще остане в администрацията на САЩ Служители казаха, че очакват двама от иранците, които нямат правен статут в САЩ, ще се върнат в Иран през Доха.

Висш служител на администрацията каза, че сделката „не променя отношенията ни с Иран по никакъв начин. Иран е противник и държавен спонсор на тероризма. Ще ги държим отговорни, когато е възможно."

Администрацията на Байдън също ще обяви нови санкции в понеделник срещу Министерството на разузнаването на Иран и бившия президент Махмуд Ахмадинеджад.

Но размяната слага край на продължителна травма за семействата на бившите задържани американци. Също така е вероятно да възобнови политическия дебат за това дали обявената по-рано търговия облагодетелства строго санкционирания ирански режим и на свой ред стимулира по-нататъшно вземане на заложници.

Висш служител на администрацията каза в неделя вечерта: „Ние очевидно изобщо не са уверени, че практиката [на вземане на заложници] ще сложи край“, и предупреди американците, че пътуването до Иран е „усилие с изключително висок риск“.

Иранският президент Ебрахим Раиси трябва да пристигне в Ню Йорк тази седмица, за да говори пред Общото събрание на ООН, на което г-н Байдън също трябва да присъства.

Оливия Газис, Кристин Браун и Бо Ериксън допринесоха за този доклад.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР