Иран осъди 8 на затвор за смъртта на паравоенни по време на миналогодишните национални протести

...
Иран осъди на затвор седем мъже и една жена след
Коментари Харесай

Иран осъди на затвор седем мъже и една жена след присъдите им за предполагаемо подпомагане на двама мъже, екзекутирани по-рано за убийството на военизиран доброволец по време на общонационалните протести миналата година, които последваха смъртта на Махса Амини, докато беше в полицията...

От ДЖОН ГАМБРЕЛ Associated Press, 23 август 2023 г., 4:12 ч.

Присъдите идват точно преди една година от смъртта на Амини на 16 септември, тъй като властите арестуваха активисти и други в очевиден опит да пресекат на всяко несъгласие пред него.

Докладът на съдебната информационна агенция Мизан предлага първото официално потвърждение на присъдите, които очевидно са били произнесени по-рано от Революционен съд в град Карадж, където е извършено убийството през ноември се случи. В доклада се казва, че Върховният съд на страната е потвърдил присъдите, произнесени след обжалване на адвокатите на осъдените.

Обвиняемите бяха признати за виновни в извършване на „война“ и в „корупция на Земята“, термин, често използван за описване на опити за подкопаване на иранското правителство, каза Мизан.

Революционният съд на Иран провежда изслушвания при закрити врата и отдавна е критикуван от активисти и други нации за суровите им присъди срещу опозиционни фигури и тези със западни връзки. Трибуналите не позволяват на съдените сами да избират адвокати или да видят доказателствата срещу тях.

Сред осъдените д-р Хамид Карахасналу получи 15 години затвор присъда, докато съпругата му Фарзане получи петгодишна присъда, каза Мизан. Двамата трябва да излежат това време в затвор далеч от домовете си, както и останалите осъдени по делото.

Не е ясно какво точно са направили лекарят и съпругата му. По време на протестите обаче лекарите, които лекуваха участниците в демонстрациите, бяха подложени на тормоз и арести.

Присъдата им идва като част от делото, по което през януари бяха екзекутирани двама мъже, идентифицирани като Мохамад Мехди Карами и Мохамад Хосейни. Мъжете бяха осъдени за убийството на Рухола Аджамян, член на доброволческия отряд Basij на Иранската революционна гвардия, в град Карадж, на около 40 километра (25 мили) северозападно от Техеран, на 3 ноември. Basij бяха разположени в големите градове по време на демонстрациите, атакувайки и задържайки протестиращи, които в много случаи отвърнаха на удара.

Повече от 500 души бяха убити и 22 000 други арестувани при потушаването на сигурността, последвало демонстрациите.

Протестите започнаха в средата на септември, когато 22-годишната Амини почина, след като беше арестувана от иранската морална полиция за предполагаемо нарушаване на стриктния дрескод на Ислямската република, изискващ жените да носят хиджаб или ислямска забрадка.

Протестите белязаха едно от най-големите предизвикателства пред иранската теокрация след Ислямската революция от 1979 г. Жените продължават да се подиграват с носенето на хиджаб, въпреки че напоследък властите засилиха прилагането на закона, като се насочиха към бизнеса и други места.

През последните седмици властите задържаха най-малко 22 активисти, повечето от които жени, в опит да потушат всякакви подновени демонстрации, според базирания в Ню Йорк Център за Правата на човека в Иран се казва в изявление.

„Иранските власти хващат активисти из цялата страна, особено жени, за да предадат послание на страх към населението преди една година от годишнината на „Жената Протестното движение на Life Freedom: Изправете се отново и ние ще ви смажем“, каза Хади Гхаеми, изпълнителен директор на центъра.

„Този ​​скок на репресиите, след като държавата уби стотици протестиращи през последната година, изисква глобален отговор, който надхвърля усилването на гласовете на тези смели жени. ”

___

Авторът на Associated Press Насър Карими в Техеран, Иран, допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР