Иран издаде първата смъртна присъда за протестите, които разтърсиха духовното

...
Иран издаде първата смъртна присъда за протестите, които разтърсиха духовното
Коментари Харесай

Първа смъртна присъда в Иран заради протестите

Иран издаде първата смъртна присъда за митингите, които раздрусаха духовното управление на страната, оповестиха от правосъдната система на страната, а правозащитници предизвестиха, че има риск други наказани да бъдат екзекутирани „ небрежно “, съобщи БНР.

Протестиращият, чиято идентичност не се оповестява, е наказан на гибел от съд в Техеран за закононарушенията „ подпалване на държавна постройка, нарушение на публичния ред, събиране и скрит план за осъществяване на закононарушение против националната сигурност “, както и за това, че е „ зложелател на Бога и корупция на земята “, оповестява иранският правосъден уеб страница „ Mizan Online “, представен от Франс прес.

Друг съд в Техеран осъди други петима души на отнемане от независимост от пет до 10 години за „ събиране и скрит план за осъществяване на закононарушения против националната сигурност и нарушение на публичния ред “, оповестява още „ Mizan “.

Близо двумесечните митинги, провокирани от гибелта на Махса Амини през септември, която беше задържана от иранската нравствена полиция, накараха управляващите да стартират репресии, при които бяха арестувани хиляди хора, напомня Франс прес.

Някои от тях са упрекнати в закононарушения, за които може да им бъде наложено смъртно наказване в страна, в която съгласно „ Амнести Интернешънъл “ годишно се екзекутират повече хора, в сравнение с в която и да е друга страна, с изключение на Китай.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР