Иран и САЩ са постигнали предварителна договорка за размяна на

...
Иран и САЩ са постигнали предварителна договорка за размяна на
Коментари Харесай

Иран обяви, че е постигнал предварителна договорка със САЩ за размяна на затворници

Иран и Съединени американски щати са постигнали предварителна сделка за замяна на пандизчии, сподели през днешния ден пред държавната телевизия иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, съобщи Българска телеграфна агенция. Министърът добави, че се надява размяната да бъде осъществена скоро.

" Що се отнася до въпроса за замяна на пандизчии сред Иран и Съединени американски щати, постигнахме съглашение през последните дни, и в случай че всичко мине добре от страна на Съединени американски щати, считам, че ще станем очевидци на замяна на пандизчии в близко време ", сподели Абдолахиан.

" От наша страна всичко е готово, до момента в който Съединени американски щати сега работят по окончателната техническа съгласуваност ", добави министърът.

Един от няколкото американци, държани в затвор в Иран, е Сиамак Намази, предприемач с двойно американско и иранско поданство, който бе наказан през 2016 година на 10 години затвор за шпионаж и съдействие с американското държавно управление.

Друг пандизчия, Емад Шарги, американски предприемач с ирански генезис беше задържан през 2018 година, до момента в който работеше за капиталова компания, и също попадна в пандиза в Иран. Още един американски пандизчия в Иран е природозащитникът Морад Тахбаз, който има и английско поданство.

Ирански източници споделиха за Ройтерс, че две страни от Близкия изток са посредничели за серия от непреки договаряния сред Техеран и Вашингтон по въпроса за освобождение на пандизчиите.

От години Иран се стреми да реализира освобождението на повече от дузина иранци, намиращи се в американски затвори, в това число седем души с двойно иранско и американско поданство, двама иранци с позволение за непрекъснато престояване в Съединени американски щати и четирима ирански жители, които нямат статут на законно пребиваващи в страната, показва Ройтерс.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР