Иран и Германия водиха откровен и сериозен разговор за спасяване

...
Иран и Германия водиха откровен и сериозен разговор за спасяване
Коментари Харесай

Иранският външен министър: САЩ не могат да очакват, че ще са в безопасност, след като започнаха икономическа война

Иран и Германия водиха прям и сериозен диалог за избавяне на нуклеарното съглашение от 2015 година, съобщи иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, представен от Ройтерс.

" Водихме прям и сериозен диалог с (гостуващия немски външен министър Хайко) Маас. Техеран ще спомага на подписалите съглашението страни от Европейски Съюз за спасяването му ", съобщи Зариф на обща конференция с Маас в Техеран.

Президентът Доналд Тръмп изтегли Съединени американски щати от съглашението предходната година и възобнови глобите против Иран, напомня Българска телеграфна агенция.

Съединени американски щати " не могат да чакат, че ще са в сигурност ", откакто започнаха икономическа война против Иран, съобщи Зариф, представен от Асошиейтед прес.

" Самият Тръмп разгласи, че Съединени американски щати са почнали икономическа война против Иран. Единственото решение за понижаване на напрежението в този район е икономическата война да престане ", добави той. " Този, който стартира война с нас, няма да е този, който ще я приключи ", предизвести иранският външен министър.

Преди срещата със Зариф немският външен министър Хайко Маас прикани Иран да съблюдава отговорностите си по нуклеарното съглашение при започване на своето посещаване в Техеран.

" Знаем, че на Иран бяха обещани стопански изгоди, които са мъчно постижими без американците. Смятам обаче, че има също политически и стратегически ползи от опазване на това съглашение и на разговора с Европа. Това също би трябвало да се осъзнава в Техеран ", сподели Маас.

Маас съобщи, че се чака скоро да стартира действително да действа лансираната при започване на годината от Франция, Англия и Германия европейска система ИНСТЕКС за бартерна търговия с Иран, която има за цел да заобиколи глобите на Съединени американски щати.

Преди срещата на Зариф и Маас обаче представителят на иранското външно министерство Абас Мусави съобщи, че Иран няма особени упования към системата ИНСТЕКС, която до момента не е довела до никаква договорка, отбелязва АП.

" Ако ИНСТЕКС можеше да ни помогне, това към този момент щеше да е станало ", съобщи той.

" Европейските публични лица не са в позиция да разясняват ирански въпроси отвън нуклеарното съглашение ", съобщи Мусави във връзка вчерашно изявление на Маас, че иранската стратегия за балистични ракети е проблематична.

Иран даде на страните по нуклеарното съглашение два месеца период до 7 юли да му оказват помощ да заобиколи американските наказания, по-специално в петролния и банковия бранш. При липса на приемлив отговор от сътрудниците му, Иран заплаши, че ще престане да съблюдава рестриктивните мерки за степента на обогатяване на уран и ще възобнови плана си за реактор с тежка вода в Арак, напомня Франс прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР