Иран е започнал строителство на подземно ядрено съоръжение във Фордо,

...
Иран е започнал строителство на подземно ядрено съоръжение във Фордо,
Коментари Харесай

Иран строи подземно ядрено съоръжение

Иран е почнал строителство на подземно нуклеарно оборудване във Фордо, заяви Асошиейтед прес, представена от РИА Новости, базирайки се на получени сателитни фотоси.
В оборудването във Фордо, в сходство с нуклеарната договорка, от която Съединените щати се отдръпнаха, беше планувано модифициране на каскадите на центрофугите за произвеждане на постоянни изотопи за медицински цели. Иран обаче, откакто се отхвърли от редица разпореждания в съглашението, употребява централата за обогатяване на уран. Освен това в Иран по-рано беше утвърден закон за инсталиране на по-модерни центрофуги в оборудването във Фордо.
 Експерти: Изкуствен разсъдък е умъртвил иранския нуклеарен физик Експерти: Изкуствен разсъдък е умъртвил иранския нуклеарен физик
Иранският нуклеарен физик Мохсен Фахризаде беше погубен от картечница с изкуствен интелект и със сателитно ръководство, съобщи Али Фадауи - заме...
Според организацията, строителството е почнало в края на септември. Изображенията, получени от „ Maxar Technologies “, демонстрират, че се работи в северозападната част на обекта, покрай град Кум, на към 90 километра югозападно от Техеран. Според Асошиейтед прес, изображението от 11 декември демонстрира хипотетични изкопани сградни основи с десетки стълбове, които биха могли да се употребяват за подсилване на постройката в сеизмично рисковата зона. Съоръжението е в съседство с други спомагателни и научно-изследователски здания във Фордо, прибавя организацията.
Понастоящем задачите на градежа не са известни. Иранските управляващи не са създали публични изказвания по този въпрос. Иранската задача при Организация на обединените нации, както и МААЕ, чиито инспектори са в Иран, не са коментирали тази информация.
През юли 2015 година Иран и шестимата интернационалните договарящи реализираха историческо съглашение за разрешаване на дългогодишния проблем с иранския атом. Продължилите месеци договаряния приключиха с приемането на СВПД, чието използване отстрани изцяло наложените по-рано стопански и финансови наказания на Иран от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, Съединени американски щати и Европейския съюз. По-специално съглашението предвиждаше оръжейното ембарго да бъде анулирано против Иран в границите на пет години, като доставка на оръжия е допустима и по-рано, само че единствено с разрешението на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Сделката в първичния си тип не продължи даже три години: през май 2018 година Съединени американски щати оповестиха едностранно отдръпване от нея и възобновяване на строгите наказания против Техеран, предава БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР