Иран е задържал два гръцки танкера като ответна мярка заради

...
Иран е задържал два гръцки танкера като ответна мярка заради
Коментари Харесай

Иран е задържал два гръцки танкера заради конфискуван негов петрол в Гърция

Иран е задържал два гръцки танкера като ответна мярка поради решението на гръцките управляващи да удовлетворят настояването на Съединени американски щати да се източи горивото от арестуван в Гърция съветски танкер, оповестява електронното издание на гръцкия вестник „ Катимерини “.

Техеран е задържал през днешния ден следобяд два танкера, благосъстоятелност на гръцки компании и плаващи под флага на Гърция. На борда на плавателните съдове са се качили ирански военнослужещи. Единият от танкерите – „ Делта Посейдон “ е благосъстоятелност на Диамандис Диамандидис, а собствеността на втория не е открита сигурно, оповестява „ Катимерини “, базирайки се на източници в бранша на корабоплаването.

Според информацията шестима ирански военнослужещи са слезли на „ Делта Посейдон “ от хеликоптер, като екипажът е получил заповед да се яви на разпит.

Корабът е бил претрупан с ирански недопечен нефт, който е трябвало да бъде доставен в гръцки рафинерии.

Операцията е осъществена в Персийския залив в миг, в който танкерите са пътували към крайните си дестинации.

Двата танкера са закарани в териториалните води на Иран и сега са арестувани там.

По-рано тази седмица гръцките управляващи позволиха източването на горивото от съветски танкер, арестуван в средата на април в териториалните води на Гърция. Искането за изпомпването на горивото е на Съединени американски щати, които настояват, че притежател на пратката е компания, която е част от лист със глобени от Вашингтон компании.

Техеран дефинира протичащото се с съветския танкер като „ интернационален грабеж “.

Според информация на организация Ирна иранското външно министерство е повикало представител на гръцкото посолство в Техеран, с цел да изрази митинг.

Иран е протестирал и пред пратеника на Швейцария в Техеран, който съставлява ползите на Съединени американски щати поради конфискуването на горивото в съветския танкер.

Корабът беше арестуван на 14 април 2022 година по отношение на наложените от Европейския съюз наказания на Русия поради нахлуването й в Украйна, само че информацията за задържането му беше публикувана на 19 април. Заради смяна в собствеността корабът беше освободен от гръцките управляващи. И досега обаче той се намира в региона на егейския остров Евбея.

Съединени американски щати настояват, че натовареното на плавателния съд гориво е иранско. След подадена от американската страна молба, гръцки съд е разрешил прехвърлянето на петрола в два други кораба.

Във вторник изпомпването е почнало, като товарът ще бъде трансфериран в други два наети от Съединени американски щати кораба.

Според бреговата защита интервенцията крие „ голяма екологична заплаха “, защото съветският танкер се намира в затворен залив, показва „ Катимерини “. Опасения за вероятни проблеми показват и от регионалната администрация.

Танкерът плава под флага на Русия с 19 съветски моряци на борда. Плавателният съд е тръгнал от Мармарис, Турция, като задачата е била да трансферира товара си на различен транспортен съд южно от Каламата, Гърция. По време на напредването си към гръцкия бряг корабът „ Лана “ е получил техническа щета и благодарение на влекач е изтеглен в региона на остров Евбея. Там той е арестуван от гръцките управляващи с решение на гръцката Служба за битка с прането на пари с довода, че компанията притежател на танкера е обвързвана с Кремъл и е включена в листата на глобените от Европейски Съюз.

До средата на март петролният танкер е благосъстоятелност на Промсвязбанк (Promsvyazbank) и плава под името „ Пегас “. Банката в била включена в листата на глобените компании по самодейност на Съединени американски щати. Според известие на американското финансово министерство банката финансира съветската отбранителна индустрия и отпуска заеми на лица от съветските въоръжени сили.

На 17 март корабът е бил трансфериран на компанията „ Трансморфлот “ (Transmorflot), която не е част от листата със глобените компании и е преименуван на „ Лана “.

Променената благосъстоятелност е причина корабът да бъде освободен от гръцките управляващи.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР