Иран е прехвърлил в Сирия 65-а специална бригада от Корпуса

...
Иран е прехвърлил в Сирия 65-а специална бригада от Корпуса
Коментари Харесай

Бригада от елитен ирански спецназ с пълно въоръжение е прехвърлена в Сирия

Иран е трансферирал в Сирия 65-а специфична бригада от Корпуса на Стражите на Ислямската гражданска война (КСИР), заяви уеб сайтът DEBKAfile. Още на 21 октомври те са поели командването на всички сили със особено предопределение от сирийската войска. Елитната бригада, чиито бойци от време на време ги съпоставят с американските „ зелени барети”, са пребазирани в Сирия, с цел да поддържат изтощените сили на Башар Асад. Прехвърлянето станало по време на тридневното посещаване на началник-щаба на КСИР генерал-майор Мохамад Багери в Дамаск, където също по този начин е подписана серия от съглашения за военно съдействие.

65-а бригада спецназ от КСИР е една от четирите специфични бригади, влизащи в Корпуса. Тя е първото армейско формирование, изпратено зад граница макар конституцията на Иран.

По публични версии до в този момент в Сирия са изпращани единствено офицери от КСИР за командване и образование на бойци, предани на Асад. Техните бойни елементи в зоната на спора били комплектовани главно с доброволци-хазарейци от Афганистан.

Военни източници на DEBKAfile оповестяват, че съществена цел на иранските подразделения е преодоляване на командни пунктове и хранилища с въоръжение на съперника, залавяне на главатари на терористите и откарването им на иранска територия.

Интеграцията на иранския спецназ в сирийската войска съществено озадачило Командването на силите на американската коалиция в Йордания. Освен северозападната провинция Идлиб, множеството съществени сирийски селища са върнати под контрола на сирийското държавно управление благодарение на „ Хизбула” и други проирански съдружници. Допълнителни сили от враждебния на Съединени американски щати Иран сигурно ще усложнят ситуацията на джихадистите, на които залагат някои близкоизточни страни и Съединени американски щати.

Някои коментатори, представени от западни организации, изричат притеснителни догатки, че по този начин се разчиства пространството за непрекъсната шиитска дъга от Техеран до Ливан. Тези изказвания се ускориха откакто стана известно, че иракската войска овладяла Киркук от кюрдите със съдействието на Иран.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР