Иран атакува в нощта срещу 14 април Израел със стотици

...
Иран атакува в нощта срещу 14 април Израел със стотици
Коментари Харесай

Белият дом смята атаката срещу Израел за зрелищен и неудобен за Иран провал

Иран нападна в нощта против 14 април Израел със стотици дронове, балистични и крилати ракети - невиждано нахлуване в историята на двете страни. Голямата част от дроновете и ракетите бяха прехванати от Израел благодарение на интернационалните сътрудници и страни от района като Съединени американски щати, Франция, Англия и Йордания.

" Видях информации, съгласно които иранците били планували преднамерено този зрелищен и неуместен за тях неуспех. Чух и Иран да споделя, че е предизвестил, с цел да помогне на Израел да приготви отбраната си и да ограничи евентуалните вреди. Всичко това е изрично погрешно. Тази офанзива се провали, тъй като Израел, Съединени американски щати и коалиция от други сътрудници, ангажирани със сигурността на Израел я провалиха ", сподели Кърби.

" Нека да бъдем ясни, поради мащабите на тази офанзива, желанието на Иран беше несъмнено да провокира опустошения и жертви ", добави той.

Според Израел с общи старания са били прехванати 99% от дроновете и ракетите. Леко наранена е била само военна база " Неватим " в Южен Израел. При визитата си в базата през днешния ден началникът на Генералния щаб на израелската войска Херци Халеви даде обещание отговор на иранската офанзива.

Нетаняху: Техеран в напрежение ще дочака умния ни отговор

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху е декларирал на частна среща с министри от своята партия " Ликуд ", че на иранската ракетна офанзива би трябвало да се отговори мъдро, съобщи ДПА, като се базира на израелското радио " Кан ".

Иран би трябвало да чака с напрежение по кое време ще пристигна ответната реакция, както беше с Израел преди офанзивата късно вечерта в събота, е споделил министър председателят съгласно източник на радиото.

Позовавайки се на различен източник - почитан чиновник, радио " Кан " заяви, че Израел е заречен да осведоми Съединени американски щати преди да предприеме контраофанзива, с цел да даде на американските войски в региона време да се приготвят за възможен ирански ответен удар.

Вчера израелската войска даде обещание да отвърне на масираната и невиждана офанзива на Иран, макар апелите на доста страни, отпред със Съединени американски щати, да се избегне разгръщане на борбата в Близкия изток, където към този момент бушува война - сред Израел и палестинското ислямистко придвижване " Хамас " в линията Газа, отбелязва Франс прес.

Бенямин Нетаняху прикани интернационалната общественост " да остане единна " пред " иранската експанзия, която заплашва международния мир ", откакто нападението беше осуетено с поддръжката на няколко от съдружниците, в това число Вашингтон.

" Международната общественост би трябвало да остане единна, с цел да се опълчи на иранската експанзия, която заплашва международния мир ", съобщи министър-председателят в изказване, оповестено от службите му в обществената мрежа " Екс ".

Нетаняху приветства " поддръжката на Съединени американски щати, Англия, Франция и други страни за разстройване на иранската офанзива ".

Байдън: Да свалим напрежението

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън увери, че страната му желае да избегне ескалация в Близкия изток, предадоха международните организации.

Тези уверения Байдън направи пред медиите, до момента в който приемаше в Белия дом премиера на Ирак Мохамед Шия ас Судани.

" Заедно с нашите сътрудници, ние отблъснахме тази офанзива на Иран ", съобщи Байдън. " Съединени американски щати са ангажирани със сигурността на Израел. Ние сме ангажирани в поддръжка на преустановяване на огъня в Газа, което ще върне заложниците вкъщи и ще попречи на спора да се популяризира повече ", сподели Байдън.

Съединени американски щати не търсят ескалация, само че ще продължат да пазят Израел след невижданата офанзива от страна на Иран, съобщи в понеделник американският държавен секретар Антъни Блинкън.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР