Иракският президент отказа днес да назначи за премиер кандидата за

...
Иракският президент отказа днес да назначи за премиер кандидата за
Коментари Харесай

Иракският президент отказа да назначи за премиер кандидат на подкрепян от Иран блок

Иракският президент отхвърли през днешния ден да назначи за министър председател претендента за поста на подкрепян от Иран парламентарен блок, откакто той беше отритнат от антиправителствените протестиращи. Той изрази подготвеност да връчи оставката си на Народното събрание, съобщи " Асошиейтед прес ".

В публикувана от кабинета му позиция президентът Бархам Салих съобщи, че няма да назначи губернатора на провинция Басра Асаад ал Ейдани за нов министър председател на Ирак, " с цел да бъдат избегнати нови кръвопролития и да бъде непокътнат гражданският мир ". Кандидатурата на Ейдани бе издигната през вчерашния ден от блока " Фатах ", който включва водачи, свързвани с подкрепяните от Иран паравоенни отряди " Сили за национална готовност ".

Протестиращите незабавно отхвърлиха тази номинация и излязоха по улиците с искане за самостоятелен претендент.

Според иракската конституция най-големият политически блок в Народното събрание номинира премиера, който по-късно бива назначен от президента. Досега бяха пропуснати два крайни периода за лъчение на нов министър-председател поради различия по въпроса кой е най-големият политически блок в Народното събрание след изборите предходната година.

В позицията си Салих съобщи, че отводът му да назначи Ейдани е допустимо да бъде интерпретиран като нарушаване на конституцията и по тази причина показва подготвеност пред Народното събрание, в случай че е належащо, да си подаде оставката. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР