Иракският премиер Хайдер ал Абади обяви, че не иска въоръжен

...
Иракският премиер Хайдер ал Абади обяви, че не иска въоръжен
Коментари Харесай

Ирак не иска въоръжени сблъсъци с кюрдит

Иракският министър председател Хайдер ал Абади разгласи, че не желае въоръжен конфликт с управляващите на Иракски Кюрдистан и прикани кюрдските сили пешмерга в противоречивите региони да работят с иракските сили за сигурност под контрола на централното държавно управление в Багдад, оповестява " Ройтерс ".

" Не желаеме въоръжена борба, не желаеме конфликти, само че федералната власт би трябвало да надделее и никой не може да засегне федералната власт ", посочи Абади в взаимно изказване с френския президент Еманюел Макрон, който зае посредническа роля сред централното държавно управление и иракските кюрди.

" Призовавам пешмерга да останат неразделна част от иракските сили под управлението на федералните управляващи, с цел да се подсигурява сигурността на жителите и да можем да възстановим тези зони ", добави иракският министър председател, имайки поради регионите, отвоювани назад от терористите от ДАЕШ ( " Ислямска страна " ).

Междувременно стана ясно, че Турция, Иран и Ирак взаимно ще вземат решение за прекъсване на износа на нефт от регионите, следени от държавното управление на Иракски Кюрдистан. Това разгласи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като това е ответна мярка против Иракски Кюрдистан поради извършения там референдум за самостоятелност.

Ердоган, който е приказвал пред публицисти в самолета при завръщането си от еднодневното посещаване в Иран, добави, че Иракски Кюрдистан щял да се вразуми и да се откаже от решението си.

" Ръководството на Северен Ирак е опиянено от резултата от референдума, не знае какво прави или какви стъпки подхваща ", акцентира турският държавен глава.

Ердоган също по този начин разкритикувал включването в референдума на богатия на нефт град Киркук, наблягайки, че кюрдите нямали легитимност там и че те били " нашественици " в района.

Кюрдите в Северен Ирак на 25 септември гласоподаваха с голямо болшинство в интерес на самостоятелност от Ирак. Ала централното държавно управление в Багдад, неговите съседи и Запада се притесняват, че гласуването може да провокира още спорове в Близкия изток.

Иран и Турция към този момент заплашиха да се причислят към Багдад в налагането на стопански наказания на Иракски Кюрдистан и започнаха взаимни военни учения с иракски войски на техните граници. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР