Ирак екзекутира трима за взрива на ИДИЛ през 2016 г., който уби стотици

...
Ирак екзекутира трима души, осъдени по дело за бомбен атентат
Коментари Харесай

Ирак екзекутира трима души, осъдени по дело за бомбен атентат през 2016 г., включващо въоръжената група ИДИЛ (ISIS), която уби стотици хора.

Офисът на министър-председателя Мохамед Шиа ал-Судани заяви в понеделник, че обесването е извършено в неделя вечерта и понеделник сутринта, но не посочи имената на екзекутираните или предостави подробности за това кога са били осъдени.

Атаката беше извършена рано на 3 юли 2016 г. в търговския район Карада в Багдад, когато беше пълен с хора преди фестивала Ид ал Фитр в края на свещения за мюсюлманите месец Рамадан.

Колата-бомба уби ограничен брой хора, казаха официални лица по това време, но предизвика пламъци, които се разпространиха и хванаха хора в търговски центрове, които нямаха аварийни изходи.

До момента, в който пожарът беше потушен, 323 души бяха загинали, което го направи една от най-смъртоносните атаки, удряли някога Ирак, и една от най-смъртоносните атаки в света след нападенията срещу Съединените щати на 11 септември 2001 г.

Генерал-майор от полицията Талиб Халил Рахи каза тогава, че микробусът на атентатора е бил натоварен с пластмасови експлозиви и амониев нитрат. Някои от загиналите не можаха да бъдат идентифицирани поради интензивността на бушуващите пожари.

Вътрешният министър Мохамед Габан подаде оставка след взрива.

Офисът на Ал-Судани заяви в изявлението си, че министър-председателят се е срещнал със семействата на жертвите след обесването и ги е информирал, че „правомерното наказание на смърт е изпълнено срещу трима ключови престъпници, признати за виновни за участието им в терористичния атентат ”.

На фона на нестабилността в Ирак, ИДИЛ превзе големи територии на север и запад от Багдад през 2014 г.

Иракските сили бяха възвърнали значителни части от загубената територия на страната от ИДИЛ до момента на бомбардировката, като атаката се разглежда като отговор на ИДИЛ, насочен към цивилни.

Последва голяма военна кампания, подкрепена от въоръжена коалиция, водена от САЩ, и централното правителство на Ирак обяви победа срещу групировката в края на 2017 г.

Объединените нации изчислиха в доклад от март, че ИДИЛ все още има „5000 до 7000 членове и поддръжници“ в Ирак и съседна Сирия, „приблизително половината от които са бойци“.

Останалите клетки, свързани с групата, продължават да се насочват към силите за сигурност и цивилни в двете страни, но в доклада на ООН се казва, че ИДИЛ е значително изтощена от „продължителни антитерористични операции“ от двете страни на границата.

Правителството обяви през октомври 2021 г., че е арестувало един човек извън страната, за когото каза, че е основният заподозрян за взрива в Карада. Тогавашният министър-председател Мустафа ал-Кадхими идентифицира мъжа като Ghazwan Alzawbaee и каза, че „много други“ са заподозрени в случая.

Новинарската агенция AFP цитира неназован правителствен източник, който казва, че Алзавбаи е един от тримата обесени.

Иракските власти също съобщиха в понеделник, че са арестували трима членове на ИДИЛ в Багдад.

Заподозрените не са идентифицирани, но иракското военно разузнаване каза, че са признали, че са членове на групата и са били предадени на съдебните органи.

В продължение на няколко години иракските съдилища издадоха стотици смъртни присъди, както и доживотен затвор съгласно наказателния кодекс за членство в „терористична група“.

Ирак екзекутира най-малко 11 души през 2022 г., което е по-малко от САЩ, и осъди най-малко 41 на смърт, според Amnesty International.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР