IQAir публикуваха данните си за класацията на градовете с най-мръсен

...
IQAir публикуваха данните си за класацията на градовете с най-мръсен
Коментари Харесай

Дишането е ад: Кои са градовете с най-мръсен въздух в света

IQAir разгласиха данните си за класацията на градовете с най-мръсен въздух в света, заяви CNBC.

В челните места се подреди мегаполисът Ню Йорк - тъмно отличие, реализирано вследствие на опустошителните горски пожари в Канада, които разпръснаха димящ въздух из целия континент.

Голямата ябълка е на второ място в света с регистриран показател на качеството на въздуха от 162, като изостава единствено от Джакарта.

Губернаторът на щата Ню Йорк Кати Хочул предизвести жителите за евентуално рисковото качество на въздуха на конференция тази седмица. " Ние в действителност сме първото потомство, което ще усети действителните последствия от изменението на климата ", съобщи тя.

Канадските горски пожари горят от седмици, като рекордните горещини и сушата, провокирани от изменението на климата, основават удобни условия за по-дълготрайна и по-интензивна пожарна активност, демонстрират проучвания.

Торонто и Монреал се подреждат на трето и четвърто място, като регистрират АQI надлежно от 155 и 153. Всичко над AQI от 150 се смята за " вреден " въздух, отбелязва CNBC.

Петият град в класацията, Вашингтон, се намира на стотици километри от мястото, където не престават да бушуват канадските горски пожари.

Там качеството на въздуха е малко по-добро, в сравнение с в другите три северноамерикански града в листата, с AQI от 122. Този резултат се смята за " нездравословно качество на въздуха за чувствителни групи ".

Българската столица София попада в ТОП 50, като заема 41 място в класацията с сдържан показател на замърсяване.

Въпреки че общата картина на въздуха в България се усъвършенства, страната остава измежду страните с най-големи проблеми с фините прахови частици PM2,5 и PM10 и даже със серния диоксид (SO2), се споделя в изследването.

България е измежду шестте страни членки на Европейски Съюз, в които допустимата граница на най-малките частици PM2,5, беше превишена през 2018 година Останалите страни са Хърватия, Чешката република, Италия, Полша и Румъния.

Хроничното обезлюдяване на провинцията и произлизащото от това пренасяне на хора и преустрояване в столицата задълбочават казуса, допълват създателите на изследването.

В България всяка година над 8500 души умират прибързано от болести, породени от замърсяването на въздуха. Това е повече от тези, които умират при автомобилни произшествия съгласно формалните данни на СЗО.

Страната ни е на трето място в света по смъртност, породена от замърсяването на въздуха (след Северна Корея и Босна и Херцеговина).

По данни на СЗО ниското качество на въздуха коства 29,5% от Брутният вътрешен продукт на страната заради понижена продуктивност и разноски за опазване на здравето, сочат изводите от изследването.

От Стария континент, другите градове, които участват в класацията, са Брюксел, Краков, Лион, Милано, Париж, Варшава, Амстердам, Рим, Киев, Загреб, Сараево, Белград, Скопие, Будапеща, Берлин, Ротердам, Ница, Братислава, Берн, Виена, Мадрид, Мюнхен, Хелзинки, Осло, Познан, Прага.

Вижте цялостния лист с ТОП 100 градове в света с най-мръсен въздух.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР