Ип Ман е роден с името Ип Кай-ман на 1

...
Ип Ман е роден с името Ип Кай-ман на 1
Коментари Харесай

Ип Ман: Майсторът на бойните изкуства, който превърна Брус Лий в легенда

Ип Ман е роден с името Ип Кай-ман на 1 октомври 1893 година в оживения град Фошан в китайската провинция Гуандун, в семейство на богати родители като третото от четири деца. Заедно с по-големия си брат Ип Кай-гак, най-голямата им сестра Ип Уан-мей и по-малкия им брат Ип Уан-хъм, той получава обичайно китайско обучение – техните родители Ип Ой-дор и Нг Шуй държат да възпитат дисциплината и самодостатъчността на Винг Чун у децата си, въпреки всичко те са поданици на Южен Китай, самото отечество, където това бойно изкуство е било развито преди повече от 300 години.

Винг Чун

В взаимозависимост от източника, Ип Ман е бил или на 9, или на 13 години, когато Чан Уа Шун му дава първия си урок. Ученик на занаятчия Люнг Джан, Чан едвам неотдавна е почнал да образова лични си възпитаници. Той афишира много смела цена на Им с вярата, че ще напусне, само че в последна сметка младежът ще напусне, единствено с цел да укрепи образованието си.

През 1909 година Ип Ман се мести в Хонконг, с цел да посещава колежа „ Свети Стефан “. Именно в тази гимназия за елитни и богати задгранични студенти в Китай съученик го срещна с Люнг Бик – кунг-фу гений. Тъй като Ип е непобеден и убеден младеж по това време, той провокира Бик на борба.

Когато Бик го побеждава два пъти поред, 16-годишният Ип Ман е толкоз сломен, че се заклева в никакъв случай повече да не приказва за кунг-фу. Въпреки това, Бик е много впечатлен от уменията му и разкрива, че е наследник на занаятчия Люнг Джан – който е обучил някогашния началник на Им. Оживен от новината, Ип Ман стартира да учи при Бик до 1916 година

Когато е на 24, се завръща вкъщи, с цел да стане служител на реда в националистическото държавно управление на Китай и дава частни уроци по Винг Чун. По това време се срещна със брачната половинка си Чунг Винг-синг, с която имат четири деца.

Той самоуверено пази Китай във Втората китайско-японска война, само че би трябвало да избяга от континента, когато комунистическата партия поема властта през 1949 година

 Yip Man gravestone

Ип Ман и Брус Лий споделят пристрастеността си към шегите: от време на време те вършат спаринг с юмруци, покрити с прахуляк за сърбеж, или употребяват дребни електрошокови машинки, когато се ръкостискат с лековерните си възпитаници. Така в смешки и закачки Лий израства от несъвършен войник до най-способния възпитаник на Ип Ман. Той с трогване си спомня уроците си през 1961 година:

„ Моят инструктор, професор Ип Ман, началник на учебното заведение Винг Чун, идваше при мен и споделяше: „ Отпусни се и успокой мозъка си. Забрави за себе си и следвай придвижването на съперника си. Позволи на мозъка си, главната действителност, да извърши противодействието без никакво обсъждане. Преди всичко научи се на изкуството да се откъснеш. “

Докато професионалният му живот процъфтява обаче, персоналният му живот е засенчен от покруса. Съпругата на Ип умира сама в Китай през 1960 година заради затворените граници с Хонконг. Той се дами наново, само че втората му жена също умира – от рак през 1968 година Самият той развива проблем с опиума и в последна сметка е изпъден от учебното заведение си, където и живее.

С възходящата популярност на Брус Лий, клиентелата на Ип Ман също нараства и открива фитнес залата Wing Chun Athletic Association през 1967 година

Сенсей умира от рак на ларинкса на 2 декември 1972 година – единствено седем месеца преди самият Брус Лий да почине след съдбовна реакция към медикаменти.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР