Investor.bgМая Манолова ще представи пред депутатите законопроект, който ще даде

...
Investor.bgМая Манолова ще представи пред депутатите законопроект, който ще даде
Коментари Харесай

Омбудсманът: Внасяме в парламента закон за личния фалит

Investor.bg

Мая Манолова ще показа пред депутатите законопроект, който ще даде втори късмет на жителите, изпаднали в несъстоятелност

Омбудсманът Мая Манолова разгласи, че до две седмици институцията ще показа законопроект за частния банкрут, който ще бъде още една опция за жителите, които са изпаднали в несъстоятелност и нямат вероятност пред себе си и своите фамилии, да получат втори късмет.

„ Много от хората изпадат във финансовото тресавище, застрашени са от финансово изключване, поради лавинообразното повишаване на задълженията им “, разяснява тя по време на инициираната от нея в институцията кръгла маса по проблемите на жителите с компаниите за бързи заеми.

Общественият бранител посочи, че в ръководената от нея институция „ доста задълбочено и отдавна работим с сътрудниците за подобен закон. Ще го внесем в Народното събрание и ще упражним напън за приемането му от народните представители. Разбира се, преди този момент ще създадем разисквания с виновните институции “, уточни Манолова, представена от пресцентъра на самостоятелната иинституция.

Омбудсманът напомни, че предходната година концепцията на този законопроект е била необятно разисквана с представители на работодателски организации, синдикати, разнообразни министерства, Асоциация на банките в България, депутати.

„ Очакват се и съответни дейности от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). Те имат пълномощието да внасят групови искове, решенията по които по-късно са наложителни, и за взаимоотношенията на всеки един жител, нищо че не е взел участие в този иск, с компании за бързи заеми “, означи Манолова по време на полемиката за растеж на отговорностите на жителите при така наречен бързи заеми.

„ От мен като омбудсман се чака да защитя жителите, тъй като за част от тях заплащането на големи лихви, разходи, компенсации и неустойки е непостижимо. Много от хората изпадат във финансовото тресавище, застрашени са от финансово изключване, поради лавинообразното повишаване на задълженията им. Така от моментно решение в сложен за жителите финансов миг, компаниите за бърз заем се трансформират във компании за бърз провал за тях “, счита Мая Манолова.

 

Цялата публикация ТУК
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР