Инвестиционната компания на Уорън Бъфет Веrkѕhіrе Наthаwау се размина с

...
Инвестиционната компания на Уорън Бъфет Веrkѕhіrе Наthаwау се размина с
Коментари Харесай

Залогът на Бъфет при авиопревозвачите се оказа погрешен

Инвестиционната компания на Уорън Бъфет Веrkѕhіrе Наthаwау се размина с облага от 5 милиарда $, откакто предишния април продаде огромен брой акции на четирите огромни авиопревозвача в Съединени американски щати, написа „ Бизнес инсайдър “.

Преди продажбата Веrkѕhіrе притежаваше сред 8% и 11% в American Airlines, Delta Air Lines, Southwest Airlines, и United Airlines. Инвестиционната компания бе похарчила сред 7 и 8 милиарда $ за придобиването на тези акции, като тяхната стойност бе достигнала 10 милиарда $ в края на 2019 година

Акциите на четирите компании обаче се сринаха предходната пролет на фона на опасенията за авиационния бранш в изискванията на пандемия. През април 2020 година Бъфет и неговият екип са продали акциите за към 4,5 милиарда $, взимайки поради междинната цена на акциите на четирите компании през този месец.

Това значи, че Berkshire е записала загуба от сред 2,5 и 3,5 милиарда $ при продажбата на книжата. Оттогава насам обаче акциите се възвръщат, като към последната комерсиална сесия позициите на Бъфет в четирите компании щяха да костват 9,4 милиарда $ – два пъти повече от цената, на която Berkshire ги продава.

Бъфет е прочут с думите „ обичаният ми интервал за държане на акции е вечно “ и със съвета към вложителите да бъдат „ алчни, когато другите се опасяват “. В този случай обаче той не е се е вслушал в личните си думи и това е коствало скъпо на компанията.

Ако би трябвало да бъдем почтени, Бъфет се раздели с акциите на база на информацията, с която разполагаше предходната пролет. Той нямаше по какъв начин да предвижда, че в рекордно къс интервал от време ще бъдат основани няколко ваксини против COVID-19, които да поддържат икономическото възобновяване и да отворят врата пред пътуванията със аероплан това люто.

Нещо повече, Бъфет влага в четирите компании през 2016 година, когато се очакваше броят на хората, ползващи самолетен превоз, да нарасне доста.

„ Светът се промени за авиолиниите. За мен бъдещето им е доста по-неясно “, разяснява Бъфет по време на годишната среща на акционерите на Berkshire през предходната година.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР