Инвестиции в образование, насърчаване на талантливи деца и помощ за

...
Инвестиции в образование, насърчаване на талантливи деца и помощ за
Коментари Харесай

“Асарел-Медет” с грижа за Панагюрище

Инвестиции в обучение, поощряване на надарени деца и помощ за града са измежду деянията на обществена отговорност Компанията получи за четвърти път премия от Сдружението на общините
 

Да имаш за сътрудник огромна компания, за която обществената отговорност е измежду главните цели, е като шестица от тотото за всяка община. Благодарение на " Асарел-Медет " АД Панагюрище се трансформира в един от най-хубавите образци у нас за благоустроен град, в който хората живеят добре. Преди броени дни компанията получи следващата премия от Сдружението на общините в България. Този път сдружението бе номинирано от Община Панагюрище поради следващото финансиране на ремонта на магистралния тръбопровод с 340 хиляди лева, както и поради годишното подкрепяне на деца с изявени способности и поддръжката за развиването на спорта в града и района. От името на управлението оценката одобри шеф " Човешки запаси " в " Асарел-Медет " Бисерка Янева по време на формалната гала на 20 септември в курорта Албена. Това е четвъртото отличие за компанията от Сдружението на общините след наградите от 2002, 2005 и 2012 година. " Подкрепата ни за развиването на Община Панагюрище е дългогодишно отстоявана идея за нашата компания ", сподели Бисерка Янева. Тя напомни, че посредством публично-частно партньорство с Общината са били построени спортната зала " Арена Асарел " и модерният медицински комплекс " Уни Хоспитал ", с помощта на който Панагюрище посрещна пандемията от ковид на второ място по брой лекари на глава от популацията.

" Не можем да сме безучастни пред риска от водоснабдителна рецесия "

" Компанията ни е потвърдила, че е обществено виновна. Не мислим единствено за себе си, а за целия район, в който работим ". Това съобщи Димитър Цоцорков, ръководител на Надзорния съвет на " Асарел-Медет " АД, когато сдружението обезпечи средствата, нужни за незабавна замяна на проблематичен сектор от водопровода. Изпълнителният шеф инж. Делчо Николов уточни: " Фирмената политика не ни разрешава да стоим безучастно пред риска от водоснабдителна рецесия, по тази причина неотложно се отзовахме на апела на локалната власт да помогнем ". " Асарел-Медет " стартира незабавно строително-монтажни действия и обезпечи доставката на тръби за ремонт на най-проблемния сектор от водопровода с дължина 564 метра, който доставя с вода Панагюрище и близките села. Според сметката на плана, предоставена на компанията от община Панагюрище и " ВиК-П " ЕООД, ремонтът коства към 340 хиляди лева През 2008 година " Асарел-Медет " обезпечи финансиране от 500 хиляди лева за замяна на друга аварирала част от трасето, а през 2017 година достави тръби и извърши строително-ремонтни работи за още 520 хиляди лева

Подкрепа за деца с изявени способности

Друга демонстрация на обществената отговорност на  компанията е поддръжката на разнообразни начинания за надарени деца. Една от тях е " Звезден клас ", посредством която се обезпечават средства за финансово стимулиране и поощряване на момчета и девойки с изявени способности от общината. Признание и стипендия получават спортисти, мажоретки, артисти и музиканти, деца, отличени на интернационалните и национални надпревари и олимпиади. За 2020 година са отличени 121 деца. Компанията обичайно поддържа и Националния фестивал за млади реализатори на българска патриотична ария " Родолюбие ", който през тази година се организира за 16-ти път. Най-добре представилият се реализатор от община Панагюрище получава специфичната премия на " Асарел-Медет " АД.

Инвестиция в по-добро обучение

Мисълта за по-доброто бъдеще, което върви ръка за ръка с образованието, постоянно е била водеща в самодейностите на " Асарел-Медет ". Компанията с съображение се гордее, че първа в минния отрасъл започва стратегия за дуално образование, като през 2021 година сполучливо приключи трети випуск зрелостници. Към екипа към този момент се причислиха 23-ма младежи, които избраха да се развиват в родния си край и да работят паралелно с някогашните си наставници. По същия път вървят още 89 възпитаници, които през образователната 2021/2022 година учат минните специалности с дуално образование в Професионалната гимназия в Панагюрище. Близо 500 хиляди лева е вложила компанията в плана " Готови за бъдещето " от началото му през 2014 година до края на 2020 г.Изминалата година е сполучлива и за благотворителния план " Образование за всички ", посредством който фондация " Асарел " поддържа гимназисти в неравностойно обществено състояние от община Панагюрище, като им обезпечава безвъзмездни учебници и стипендии за отличен триумф. Това е годината, през който се регистрира най-високият междинен триумф на участниците в самодейността за миналите 7 година от старта на плана. Подкрепа за над 10 хиляди лв. е обезпечена за развиването на младежите през образователната 2019/2020 година, а общата сума от 2012 година към този момент надвишава 86 хиляди лева Със своя триумф като студент от МГУ " Св. Иван Рилски " през 2021 година Карина Гелова стана петият притежател на специфичната стипендия на името на проф. доктор Лъчезар Цоцорков, която се присъжда годишно от фондация " Асарел ". Друга знакова стипендия - Дриновската, всяка година се дава на изявен студент от Панагюрище, който учи в задграничен университет.

Развитие на детско-юношеския спорт

Когато става въпрос за грижа за юношите, не може да бъде пропуснат спортът. Подкрепата му също е измежду целите в политиката за корпоративна обществена отговорност на " Асарел-Медет ". Чрез Асоциацията на спортните клубове в Панагюрище компанията спонсорира 26 клуба от разнообразни спортове, в които упражняват над 600 деца и младежи от Панагюрище и района. През 2019 година " Асарел-Медет " АД получи купата " Развитие " на церемонията " Футболист на годината " поради вложенията в развиването на детско-юношеския футбол, за отличните условия в зала " Арена Асарел " и за първия Международен детски шампионат " Проф. доктор Лъчезар Цоцорков " с тимове от България и Италия. В шампионата, който се организира в зала " Арена Асарел " с генералното спонсорство на " Асарел-Медет ", участваха 10 тима, измежду които обединения на италианските " Милан " и " Ювентус ". Официални посетители бяха звезди на италианския футбол - Франко Барези, Стефано Еранио, Салваторе Скилачи, Стефано Такони, Морено Торичели, Маурицио Ганц и Диего Фикара. Те наградиха дребните футболисти и участваха в показателен " Мач на звездите " против звезден тим на България с Емил Костадинов, Цанко Цветанов, Георги Иванов-Гонзо, Дончо Донев, Георги Славчев и други През май 2019 година в Панагюрище се състоя още един детски футболен шампионат - за купата на " Тракийски хотелиери " - дъщерно сдружение на " Асарел-Медет ". В края на юни градът за първи път беше хазаин на " Milan Academy Junior Camp ", в който треньори от детско-юношеската школа на италианския футболен гранд упражняваха гении от цяла България.

Панагюрското злато - " Съкровище на десетилетието "

Младите са най-голямата полезност на Панагюрище, само че градът си има и златно богатство, фамозно по целия свят. Благодарение на " Асарел-Медет ", то всяка година се завръща вкъщи. Това е допустимо с помощта на сбъдналата се през 2012 година фантазия на генерации панагюрци - по самодейност на починалия ръководител на Надзорния съвет на " Асарел-Медет " проф. доктор Лъчезар Цоцорков, с подаяние от " Асарел " и негови персонални средства беше построена музейна зала трезор и се създадоха две златни копия на шедьовъра -  за НИМ и за Исторически музей - Панагюрище. Това е един от най-значимите дарителски планове на компанията, който има дълготрайна добавена стойност, продължава да оказва помощ за развиването на туризма в района и да предизвиква локалното предприемачество. Всяка година разноските по посрещането и престоя на Съкровището в Панагюрище се поемат от " Асарел-Медет ", което е заложено в дарителския контракт с Общината. Панагюрското злато беше отличено като " Съкровище на десетилетието " в Кампанията на " Стандарт " " Чудесата на България " за 2021 година

2020-а - сложна, само че доста сполучлива

Трудна, само че доста сполучлива. Това е равносметката на " Асарел-Медет " АД за 2020 година В изискванията на пандемия са вложени близо 75 млн. лв. по стратегиите за дълготрайно стабилно развиване на компанията. Постигнати са отлични финансови и индустриални резултати. " Запазихме работните места и приходите, продължихме да работим по най-важните планове от програмата ни за дълготрайно стабилно развиване ", регистрираха ръководителят на Надзорния съвет Димитър Цоцорков и изпълнителният шеф инж. Делчо Николов. Заради напъните на екипа в изискванията на изключителна конюнктура даже се стигна до невиждано развиване на политиката за мотивация на работещите и в допълнение финансово стимулиране за реализирани резултати. " Асарел-Медет " остава най-големият шеф в района. Компанията обезпечава 36% от приходите в общинския бюджет, повече от 50% от създадената продукция от локалните нефинансови предприятия и 75% от всички импортирани налози върху облагите в държавния бюджет от компаниите в общината, демонстрира разбор на ИПИ. Панагюрище трайно е в Топ 10 по междинна работна заплата в страната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР