Инвеститорите трябва да се подготвят за рязка разпродажба на рискови

...
Инвеститорите трябва да се подготвят за рязка разпродажба на рискови
Коментари Харесай

Goldman Sachs с прогноза за най-лошия сценарии за борсите заради кризата в Украйна

Инвеститорите би трябвало да се приготвят за внезапна ликвидация на рискови активи в международен мащаб, в случай че напрежението сред Украйна и Русия продължи да пораства и се трансформира в пълномащабна рецесия, предизвестяват стратезите от Goldman Sachs, представени от YahooFinance.

При сюжети, при който Русия нахлува в Украйна и международните сили дават отговор с тежки наказания, американският широкообхватен показател S&P 500 е изложен на риск от спад с 6,2%, разяснява стратегът на Goldman Sachs Доминик Уилсън в нова записка до клиенти на банка.

Разпродажбите биха били още по-сериозни при софтуерният показател Nasdaq и този на kомпаниите с по-малка пазарна капитализация Russell 2000. При най-лошият сюжети те могат да се намалят надлежно с  9,6% и 10,2%, счита Уилсън.

Той чака и забележителен спад оттатък океаните, като в Европа STOXX 600 може да падне с 9,3%, в Япония Nikkei 22 може да се намали с 8,6% а водещия показател на разрастващите се пазари MSCI може да изгуби 7,7% от цената си.

„ Макар че въздействието като цяло наподобява най-голямо върху локалните и районни активи, допустимо е тези геополитически опасности също да стартират да оказват значително въздействие и върху световните активи “, добави Уилсън.

Що се отнася до това кои активи ще се показват релативно по-добре при сюжет на пълномащабна рецесия, Уилсън предвижда, че цената на златото ще нарасне с 5,4%, а тази на петрола – с 13,4%.

Пазарите в международен мащаб не престават да са напрегнат, чакайки идната стъпка на съветския президент Владимир Путин, като доста търговци към този момент започнаха да се приготвят за евентуална инвазия в Украйна, пренасочвайки средствата си към активи убежища.

Цените на златото набъбнаха през 12 от последните 15 сесии, до момента в който акциите на колоса за безалкохолни питиета Coca-Cola доближиха рекорден връх през този месец.

Цените на петрола са нарастнали с към 9% през февруари на фона на опасенията, че износа на съветски нефт може да бъде обиден.

„ Мисля, че най-важно за обстановката Русия-Украйна е не е толкоз неустойчивостта, която предизвиква в кратковременен проект, а въздействието върху избрани пазари “, сподели основният капиталов пълководец на Charles Schwab Лиз Ан Сондърс. „ Ние знаем от предишното, че възходящите цени на петрола, изключително в изискванията на затихващ напредък, сами по себе си могат да предизвикват рецесии. Добавете към това комбинацията от енергийната рецесия, която към този момент е обхванала целия свят, и обстоятелството, че се насочваме към цикъл на стягане на политиката на Фед. Мисля, че тези фактори евентуално ще покачат страховете от криза, в случай че в действителност забележим някаква продължителна военно атака “, добави тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР