Инвеститорите са на мнение, че търсенето на петрол ще намалее

...
Инвеститорите са на мнение, че търсенето на петрол ще намалее
Коментари Харесай

Петролът падна с над 3% заради китайския вирус

Инвеститорите са на мнение, че търсенето на нефт ще намалее в допълнение заради ограничението на пътуванията, с цел да се понижи разпространяването на вируса.

Движение на цената на петрола, вид брент (в долари)

Увеличаване

Движение на цената на петрола, вид брент (в долари)

Преглед на оригинала Смаляване
Петролът стартира седмицата с намаляване от над 3% поради опасенията, че разпространяването на новия китайски вирус ще докара до по-малко търсене на суровината. Негативната наклонност, почнала преди няколко дни, продължава, макар че енергийният министър на Саудитска Арабя Абдулаз бин Салман Ал Сауд се опита да успокои пазарите, оповестява Reuters.

Към 11.25 часа брентът отстъпва с 3.36% до 57.90 $ за барел, а американският лек вид – с 3.32% до 52.39 $. За финален път брентът беше под 60 $ при започване на предишния ноември, а американският вид доближи най-ниската си цена от октомври 2019 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Разпространението на вируса оказва напън и върху финансовите пазари, въпреки че доста от тях в Азия са затворени поради новата Лунна година.

Нов удар за пазара

Китайският вирус е следващият удар за петролния пазар, който беше обиден от геополитическото напрежение в Близкия изток, където Съединени американски щати и Иран си размениха ракетни удари, и в Северна Африка. Освен това на световния пазар има остатък, макар напъните на страните от ОПЕК да лимитират производството.

Инвеститорите са на мнение, че търсенето на нефт ще намалее в допълнение заради ограничението на пътуванията, с цел да се понижи разпространяването на вируса.

" Това може да бъде едно от най-значимите събития в историята, което води до внезапно понижаване на търсенето ", споделя пред CNBC Фил Флин от Price Futures Group. Според него към този момент стотици хиляди барели застояват, а страхът от бързо разпространяване на болестта ще убие търсенето.

Енергийният министър на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман ал Сауд съобщи, че е убеден, че новият вирус ще бъде овладян. Първоначално пазарите се движеха от психически фактори и извънредно негативните упования на някои от участниците макар мощно лимитираното влияние на разпространяването на вируса върху световното търсене на петрола, уточни саудитският министър.

Европейските тържища отвориха на алено

Основните показатели на водещите европейски фондови тържища се намалиха мощно при започване на сесията още веднъж поради опасенията, че разпространяването на вируса ще забави в допълнение растежа на китайската стопанска система. Към 11.20 часа лондонският FTSE 100 губи 2.04%, DAX във Франкфурт отстъпва с 1.77%, а САС 40 – с 1.90%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР